Держава не здатна підвищити прибутковість "Укрнафти"?

Вівторок, 22 червня 2010, 19:41

Зусилля уряду країни щодо збільшення прибутковості ВАТ "Укрнафта" та інших нафтогазовидобувних компаній з великою державною часткою не дають результатів.

Про це заявили експерти консалтингової групи "А-95", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Результати травневих і червневих аукціонів з продажу нафти, газоконденсату і скрапленого газу свідчать про марність спроб нового складу уряду навести лад у цій сфері і досягти справедливої вартості українських енергоресурсів", - повідомляється в прес-релізі компанії.

Аналітики вважають заниженою ціну реалізації нафти і газового конденсату на аукціоні 22 червня (середня нафти ціна - 4290 грн./тонна, газоконденсату - 4530 грн./тонна).

При цьому в "А-95" кажуть, що світові ціни на нафту із схожими якісними характеристиками (марка Brent) в червні стабільно перевищували рівень 71 долар за барель, а середній рівень склав 74,4 долара за барель, що на 20% вище за ціну, яка була зафіксована на зазначеному аукціоні.

Виходячи з цього, на думку "А-95", держава, яка володіє 50% +1 акція "Укрнафти", недоотримала понад 80 млн. грн. без урахування втрат на податках і зборах.

Реклама:

Крім того, експерти стурбовані зниженням обсягів газового конденсату, що виставляється на аукціон.

"На аукціон 22 червня було заявлено лише 1,3 тис. тонн цієї сировини, тоді як раніше обсяг пропозиції в середньому складав 7 тис. тонн. Ні аукціонний комітет, ні "Укрнафта" причин зняття цих обсягів з торгів не пояснюють, хоча мова йде про суму близько 30 млн. грн.", - зазначають фахівці "А-95".

Як повідомлялося, "Укрнафта" на аукціоні з продажу нафти 22 червня продала 97,9% (214,78 тисячі тонн) із запропонованих 219,48 тисячі тонн за стартовою ціною 4290 грн./тонна (з ПДВ).

Покупцями нафти "Укрнафти" виступили: ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) та ТОВ "Ріверс Лтд." (Дніпропетрівськ), яке раніше неодноразово скуповувало на аукціонах майже всю нафту "Укрнафти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: