У Азарова поділили "газові" функції

Вівторок, 22 червня 2010, 19:21

Уряд пропонує розділити функції транспортування, розподілу та постачання природного газу. 

Про це йдеться в законопроекті "Про засади функціонування ринку природного газу", який було схвалено урядом 16 червня.

Основною метою законопроекту є забезпечення системного підходу до створення умов для стабільного функціонування ринку природного газу та його подальшого розвитку з врахуванням інтересів споживачів і держави.

Ще однією ціллю документу є приведення законодавства України у відповідність до основних положень законодавства ЄС, що регулюють відносини на газовому ринку.

Реклама:

Відповідно до змін в проекті, газотранспортне або газорозподільне підприємство повинно бути юридично та організаційно незалежним щодо інших видів діяльності, якщо воно є складовою вертикально-інтегрованої господарської організації.

"Газотранспортне підприємство не може займатися видобутком природного газу і газопостачанням. У свою чергу, газорозподільне підприємство не може займатися видобутком, зберіганням, транспортуванням газу і газопостачанням", - йдеться в законопроекті.

Документ також передбачає встановлення роздільних тарифів на транспортування, постачання і зберігання газу.

Окрім цього, Кабмін пропонує використати газ, який видобувають підприємства з державним контрольним пакетом на території країни, континентальному шельфі та у виключній морській економічній зоні, тільки для потреб населення.

За задумом розробників проекту, такий газ має бути спрямований на формування ресурсу з подальшим використанням для потреб населення.

Передбачається, що закупівельні ціни на газ будуть щорічно визначатися Національною комісією з регулювання електроенергетики (НКРЕ) індивідуально для кожного продавця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!