"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пинзеник побачив у Азарова нове "РосУкрЕнерго"

Вівторок, 22 червня 2010, 17:34

За спробами об'єднати "Газпром" та "Нафтогаз" стоять наміри безоплатно позбавити Україну газотранспортної системи.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, коментуючи ситуацію щодо можливого об'єднання РАО "Газпром" та НАК "Нафтогаз України", повідомляє прес-служба політика.

"Все частіше озвучується принцип об'єднання на рівних умовах (50% на 50%), де "Нафтогаз України" входить газотранспортною системою, а РАО "Газпром" вносить своє майно, у тому числі у вигляді родовищ газу", - цитує прес-служба слова Пинзеника.

При цьому економіст змоделював ситуацію: "Ви разом із знайомим створюєте спільне підприємство на рівних умовах (50% на 50%). Внески робите своїми квартирами. Надзвичайно важливий юридичний момент - ви втрачаєте право власності на квартиру, воно переходить до СП. Ви просто стаєте власником половини СП. Вийти з такого СП, забравши свою квартиру чи продавши свою частку, неможливо. За законодавством це може зробити тільки інший партнер".

Реклама:

"Зрозуміло, хто диктуватиме умови викупу. Та й навіщо купувати, якщо можна користуватися безплатно?", - наголосив він.

Пинзеник підкреслив, що рішення в таких СП можна приймати лише за згодою сторін, бо обидві сторони не мають більше половини голосів.

"Як добитися у такому СП збільшення ставок транзиту, коли інша сторона зацікавлена у протилежному?", - наголосив він.

Також Пинзеник нагадав, що Україна вже має сумний досвід створення СП "УкрГазЕнерго" щодо спільного продажу газу, де частки рівні.

"Жодного разу з цього СП не вдалося витягнути дивіденди (доходи української сторони), бо неможливо прийняти рішення. А при серйозних фінансових можливостях партнера представник України у керівних органах таких СП є ним тільки юридично", - сказав він.

Коли ви чуєте аргументи про прирівнювання української ГТС до купи "металобрухту", задайте собі питання: чому до цього "металобрухту" проявляється такий неймовірний інтерес? Українська ГТС, особливо у частині сезонного накопичення, а у зимовий період збільшення поставок газу, є монопольно унікальною. Це шанс вийти на цивілізовані партнерські стосунки з продавцем газу", - наголосив екс-прем'єр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!