"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" по-своєму розтлумачив листа із Білорусі

Вівторок, 22 червня 2010, 10:48

Білоруська делегація в ході переговорів у Москві "ніяких виразних відповідей на питання про погашення боргу не дала" і вже відлетіла до Мінська.

Про це заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, повідомляє агентство "Интерфакс".

При цьому, усупереч досягнутій домовленості, білоруська сторона вранці у вівторок не вийшла на зв'язок з російськими колегами, додав він.

"Замість цього прийшов лист від першого заступника прем'єр-міністра Білорусі Володимира Семашка, в якому так і не міститься ніяких конкретних відповідей на наші запитання. Наприкінці листа міститься погроза в разі подальшого зниження поставок газу в Білорусію почати дії з відбору газу для забезпечення потреб білоруських споживачів", - наголосив Купріянов.

Реклама:

У свою чергу, заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що "Газпром" готовий запросити європейських спостерігачів для контролю за білоруським транзитом, "щоб оцінити хто що робить і хто що порушує".

Купріянов визнав також існування суперечки з Білоруссю про розмір ставки транзиту.

Водночас, він нагадав, що з початку 2010 року Білорусь не підписує акти про надання послуг з транспортування, в результаті чого "Газпром" не може їх оплатити.

В результаті з початку року, за оцінкою білоруської сторони, сам "Газпром" виявився винен Білорусі близько 200 млн. доларів.

"Якщо вони хочуть грошей, треба підписати акт. Якщо вони хочуть торгуватися на рахунок ставки, тоді не треба говорити, що вони щось не отримали", - прокоментував Купріянов.

Як повідомлялося, 21 червня "Газпром" у зв'язку з непогашенням боргу, який оцінюється приблизно в 192 млн. доларів, знизив обсяги добової норми поставок газу до Білорусі на 15%.

Білорусь з початку 2010 року платить Росії за газ не за контрактом, а за встановленою нею в односторонньому порядку ціною. Контрактна ціна поставок газу до Білорусі складає 169 доларів за тисячу кубометрів, проте Білорусь поки платить 150 доларів.

За оцінкою "Газпрому", борг "Белтрансгазу" може вирости до кінця року до 500-600 млн. доларів через розрахунки за ціною нижчою від контрактної.

У свою чергу представник компанії "Белтрансгаз" заявив, що почате "Газпромом" обмеження постачань газу до Білорусі незаконне і необгрунтоване.

Також білоруська сторона заявляє, що "Газпром" заборгував їй приблизно таку саму суму за транзит газу, а саме - 200 млн. доларів.

22 червня "Газпром" скоротив обсяг поставок природного газу через територію Білорусі на 30%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!