Соколовський: злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" вигідне тільки Росії

Понеділок, 21 червня 2010, 16:00

Україні не вигідне злиття НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром".

Про це заявив екс-представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Я не бачу жодного навіть потенційно незначного виграшу України у разі злиття "Нафтогазу" і "Газпрому", - зазначив Соколовський.

На думку експерта, українська сторона на всіх рівнях розуміє, що для неї злиття компаній - це повна втрата аж до втрати основних елементів державного суверенітету.

Реклама:

"Для Росії це, звичайно, одні плюси", - підкреслив експерт.

За словами Соколовського сьогодні існує ціла низка міжнародних проектів, які потребують об'єднання зусиль.

Такі об'єднання можуть здійснюватися в різних форматах, зокрема, шляхом створення спільних проектів, підприємств.

"Але, у жодному випадку неприпустимо в таких спільних підприємствах передавати в спільне користування державні активи України. Це заборонено законодавчо. Я розумію, що нинішня влада може змінювати законодавство як завгодно, але з точки зору стратегії на українську, це не було б виправдано", - підкреслив він.

"Сподіваюся, що злиття не відбудеться", - підкреслив Соколовський.

За його словами, сьогодні Росію цікавлять дві речі - це українська ГТС, як інструмент прямого доступу до українського споживача, і друге - підземні сховища газу.

"За цих обставин українська влада повинна провести дискусію так, щоб отримати більше дивідендів з таким потужним партнером, як російська сторона", - вважає Соколовський.

"Дружба не є елементом співпраці. Партнерство - так. Тому з точки зору розвитку нормальної взаємовигідної співпраці України і Росії, звичайно, партнерство "Газпрому" і "Нафтогазу" - це альфа і омега нормального розвитку", - додав він.

Як повідомлялося, раніше глава російської монополії Олексій Міллер заявив, що створення спільного підприємства "Газпрому" і "Нафтогазу" можливе лише у разі домовленості про подальше злиття компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!