"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Скористатися ПДВ-облігаціями зможуть не всі підприємці

Понеділок, 21 червня 2010, 10:53

1 червня вступила в дію Постанова про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість, прийнята Кабінетом міністрів 12 травня 2010 року за №368.

Постанова встановлює порядок та умови відшкодування ПДВ шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики.

Таким чином держава пропонує бізнесу шлях для реструктуризації заборгованості з ПДВ.

Адвокат міжнародної юридичної фірми "Шонхерр Україна" Віктор Скопінцев у коментарі "Економічній правді" зазначив, що механізм відшкодування ПДВ, передбачений цією постановою, є саме пропозицією, адресованою невизначеному колу платників податків.

Реклама:

"Таким чином, ідеться не про встановлення нового зобов‘язання, а саме про можливість платників податків скористатися своїм правом для обміну невідшкодованих з державного бюджету сум ПДВ на державні боргові цінні папери", - підкреслив експерт.

За його словами, ті, хто не скористаються цим правом, зможуть вимагати відшкодування ПДВ у інші способи встановлені законом (коштами на поточний рахунок або в рахунок майбутніх платежів).

Скопінцев відзначив, що того, щоб здійснити обмін заборгованого ПДВ на облігації, "необхідне дотримання деяких умов".

Так, відшкодуванню підлягають лише ті суми з ПДВ, які задекларовані до відшкодування (тобто зазначені у відповідних рядках та додатках декларації з ПДВ) до 1 травня 2010 року, та підтверджені результатами перевірок податкових органів та не відшкодовані станом на 30 квітня 2010 року. 

"Таким чином, не можуть бути відшкодовані суми ПДВ, задекларовані до 1 травня поточного року, але відносно яких не було проведено перевірку та видано відповідну довідку про підтвердження правомірності задекларованого бюджетного відшкодування станом на 30 квітня 2010 року", - відзначив він.

Скопінцев пояснив, що для того, щоб почати процес підготовки документів для отримання облігації, платник податків повинен завернутись не пізніше 25 червня 2010 року до податкових органів з відповідною заявою.

Після цього податкові органи готують виписки з реєстру інвентаризації платників податків та висновки про відшкодування сум податку на додану вартість, які є підставою для отримання облігації, та мають бути подані платниками податків до місцевого відділу Державного казначейства.

"Однак, податкові органи відмовляють у наданні вказаних висновків якщо стосовно платника податку порушено кримінальну справу за ухилення від сплати ПДВ або така справа розглядається у суді чи правоохоронному органі, або платник податку проводить відповідне апеляційне оскарження стосовно сум ПДВ", - говорить експерт.

Як відомо, облігації видаються на строк у п‘ять років. Одна облігацію має номінал 1000 гривень.

Платники податків отримують відповідну кількість облігацій, що кратна сумі відшкодування, округленій до 1000 гривень. Решту платник податків має отримати в порядку звичайного бюджетного відшкодування.

За облігаціями встановлюється процентна ставна у розмірі 5,5% річних. Погашення облігацій здійснюється на поточні рахунки платників податків шляхом  проведення кожного півріччя виплати 10% номінальної вартості облігації та виплатою нарахованих за цей період процентів.

"Перевагою цього способу повернення заборгованості держави із ПДВ для платників податків є можливість продажу облігацій як звичайних цінних паперів третім особам. Це потенційно дозволяє одразу отримати певну суму на рахунок та, відповідно, поповнити обігові кошти не чекаючи виплат протягом п‘яти років", - зазначив Скопінцев.

Однак, відзначив експерт, очевидно, що покупка таких облігацій буде здійснюватись з певним дисконтом, розмір якого встановить ринок, та який, звичайно, буде залежати від чіткості виконання державою своїх обов'язків щодо погашення облігацій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!