Пенсійна реформа має завершитися до кінця 2014 року

Середа, 2 червня 2010, 17:31

Стратегія економічних реформ України на 2010-2014 роки передбачає запуск другого - накопичувального рівня пенсійної системи в довгостроковій перспективі.

Про це на засіданні комітету економічних реформ заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Довгострокова перспектива - обов'язкове запровадження накопичувальної пенсійної системи", - сказав він.

"До 2014 року ми повинні по етапах задіяти всі три рівні пенсійної реформи", - додав віце-прем'єр Володимир Семиноженко.

Реклама:

Тігіпко зазначив, що нині Пенсійний фонд є незбалансованим.

"На 10 працюючих припадає 9 пенсіонерів, а частка пенсійних витрат досягла вже 17,9% валового внутрішнього продукту", - наголосив він.

Семиноженко зазначив, що третина платників сплачують пенсійні внески з мінімальної зарплати або нижче, і така ситуація вимагає швидкого виправлення.

Як уточнила перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова, базові основи для другого рівня пенсійної системи повинні бути створені до кінця 2012 року.

Як відомо, спочатку (у рамках програми технічного співробітництва з американським агентством USAID та компанією PADCO) передбачалося ввести обов'язкове накопичувальне пенсійне страхування в Україні з 1 січня 2007 року.

Потім уряд Юрія Єханурова в кінці 2005 року схвалив Стратегію розвитку пенсійної системи, яка передбачала впровадження накопичувальної системи пенсійного страхування в 2006-2009 роках, проте вона не була реалізована.

Уряд Юлії Тимошенко в жовтні 2009 року затвердив нову Концепцію подальшого проведення пенсійної реформи, згідно з якою передбачено завершити підготовку до впровадження обов'язкової накопичувальної пенсійної системи та здійснити поетапне її впровадження в 2014-2017 роках.

Згідно з даними, зазначеними у Концепції, чисельність платників внесків на пенсійне страхування становить сьогодні 15,2 млн., тоді як чисельність пенсіонерів - 13,8 млн.

В Україні поки впроваджена тільки система недержавного пенсійного забезпечення, проте її масштаб дуже незначний: менш 0,5 млн. осіб є її учасниками, а загальна вартість активів недержавних пенсійних фондів на 1 липня 2009 року становила 0,73 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!