"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тігіпко сподівається, що МВФ менше 12 мільярдів доларів не дасть

Середа, 2 червня 2010, 13:50

Сума кредиту, яку Міжнародний валютний фонд може надати Україні, може скласти 12-19 млрд. доларів.

Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Я розраховую, що цифра може коливатися від 12 до 19 млрд. доларів, але остаточне рішення може прийняти тільки Рада директорів МВФ", - відзначив Тігіпко.

Віце-прем'єр також підкреслив, що ухвалення закону про державні закупівлі, яке відбулося у вівторок, буде працювати на МВФ.

Реклама:

"Завдяки цьому ми заощадимо бюджетні кошти і зможемо зробити більш прозорим сам механізм закупівель. Тому я вважаю, що робота з МВФ іде нормально", - підкреслив Тігіпко, додавши, що найближчим часом до України прибудуть фахівці Фонду, які будуть працювати з "Нафтогазом" та Мінфіном.

На уточнююче питання журналістів, коли Україна може очікувати гроші МВФ, віце-прем'єр відповів: "Гроші ми отримаємо через три тижні після того, як підпишемо Меморандум. Зараз над ним ми працюємо".

"Потрібно переконати МВФ у дохідній частині бюджету. Також зараз ми пояснюємо ситуацію за кошторисом "Нафтогазу". Текст Меморандуму практично погоджено", - повідомив він.

У той же час Тігіпко наголосив, що про конкретну дату підписання Меморандуму говорити рано.

Як повідомлялося, за інформацією джерела в Україні, детально поінформованого про хід переговорів України і МВФ, на сьогодні є велика вірогідність того, що МВФ може відмовити Україні в початку реалізації нової програми співпраці найближчим часом.

Однією з основних причин можливої відмови є те, що МВФ фактично упевнений, що в держбюджеті України на 2010 рік закладено істотно занижений дефіцит.

Як відомо, Кабінет міністрів веде переговори з МВФ про початок нової програми співпраці, яка передбачає виділення кредиту в розмірі до 19 млрд. доларів на 2,5 роки. Проте процес переговорів затягується.

Прем`єр-міністр Микола Азаров 21 травня заявив, що Україна виконала всі умови для продовження співпраці з МВФ, які можна було виконати на етапі підписання нової програми.

За його словами, згідно з вимогами МВФ, ухвалено закон про підвищення акцизів, затверджено фінплан НАК "Нафтогаз України" з дефіцитом трохи більше 6 млрд. грн. і головне - ухвалено бюджет з дефіцитом 5,3%.

Також він заявив, що запевнив МВФ у тому, що уряд має і буде виконувати закон про держбюджет, і за підсумками 2010 року дефіцит бюджету становитиме 5,3 % ВВП.

Раніше Україна планувала одержати перший транш за новою програмою співпраці з МВФ вже в червні 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!