У Януковича називають питання про співпрацю з МВФ "відкритим"

Середа, 2 червня 2010, 11:34

На сьогодні питання про продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом залишається відкритим.

Про це заявила перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова в коментарі агентству "УНІАН".

Відповідаючи на запитання, чи можна сказати сьогодні конкретно, чи планує Україна продовжувати виконання діючої програми з МВФ або все ж таки добивається відкриття нової програми, Акімова сказала: "Питання про продовження співпраці поки відкрите".

Як повідомлялося, за інформацією джерела в Україні, детально поінформованого про хід переговорів України і МВФ, на сьогодні є велика вірогідність того, що МВФ може відмовити Україні в початку реалізації нової програми співпраці найближчим часом.

Реклама:

Однією з основних причин можливої відмови є те, що МВФ фактично упевнений, що в держбюджеті України на 2010 рік закладено істотно занижений дефіцит.

Як відомо, Кабінет міністрів веде переговори з МВФ про початок нової програми співпраці, яка передбачає виділення кредиту в розмірі до 19 млрд. доларів на 2,5 роки. Проте процес переговорів затягується.

Прем`єр-міністр Микола Азаров 21 травня заявив, що Україна виконала всі умови для продовження співпраці з МВФ, які можна було виконати на етапі підписання нової програми.

За його словами, згідно з вимогами МВФ, ухвалено закон про підвищення акцизів, затверджено фінплан НАК "Нафтогаз України" з дефіцитом трохи більше 6 млрд. грн. і головне - ухвалено бюджет з дефіцитом 5,3%.

Також він заявив, що запевнив МВФ у тому, що уряд має і буде виконувати закон про держбюджет, і за підсумками 2010 року дефіцит бюджету становитиме 5,3 % ВВП.

Раніше Україна планувала одержати перший транш за новою програмою співпраці з МВФ вже в червні 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!