Білорусь обурена ультиматумами "Газпрому"

Субота, 19 червня 2010, 09:49

Білорусь нагадує "Газпрому" про необхідність заплатити більше 200 мільйонів доларів за транзит газу.

Про це заявив перший заступник міністра енергетики Білорусі Едуард Товпенець у п'ятницю в ефірі білоруського телебачення, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"За транзит газу на сьогоднішній день "Газпром" винен практично адекватну суму (адекватну заборгованості Білорусі за поставлений російський газ). За нашими підрахунками, це трохи більше 200 мільйонів доларів", - сказав він.

У зв'язку з цим Товпенець назвав "обурливим" ультиматум з боку "Газпрому" про скорочення поставок газу в Білорусь у разі непогашення заборгованості, що утворилася за поставлений російський газ.

Реклама:

Він повідомив, що в Білорусь надійшла телеграма з відповідним попередженням від "Газпрому".

"Умова проста: ми ("Газпром") даємо термін до 21 червня розрахуватися - це 192 мільйона доларів, в іншому випадку ми введемо обмеження в 85% від ліміту червня", - пояснив він суть телеграми.

На погляд представника Міненерго Білорусі, така дія є "грубим порушенням контракту". "Ніяк неможливо пов'язати таку дію з чинним контрактом", - підкреслив Товпенець.

Тим часом раніше кілька джерел у Мінську повідомляли, що міністр енергетики Білорусі Олександр Озерець у суботу в Санкт-Петербурзі проведе переговори з главою "Газпрому" Олексієм Міллером.

Один зі співрозмовників нагадав, що відповідно до пункту 8 контракту між "Газпромом" і "Бєлтрансгазом", якщо у сторін виникають розбіжності або спірні питання, вони можуть вирішити їх в спірному порядку протягом 45 днів.

Товпенець також зазначив: "Питання обмеження поставок газу в Білорусь може зачепити і питання транзиту: що це може бути за імідж Газпрому перед західними партнерами?".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: