"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бойко поїде до Брюсселя і Москви домовлятись про консорціум

П'ятниця, 18 червня 2010, 22:12

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко найближчим часом відвідає Брюссель і Москву для переговорів щодо створення міжнародного газотранспортного консорціуму за участю ЄС і Росії.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров в інтерв'ю "5 каналу".

"У найближчі дні міністр буде з візитом у Брюсселі, буде вести переговори, потім він вилетить до Москви і ці переговори продовжаться. І я сподіваюся, що найближчим часом з цих питань ми знайдемо консенсус", - сказав прем'єр.

Азаров розповів також, що цього тижня на засіданні Ради зі співробітництва Україна-ЄС в Люксембурзі запропонував ідею створення газотранспортного консорціуму за участю України, Європейського союзу і Росії.

Реклама:

"ЄС висловив зацікавленість у створенні такого консорціуму", - сказав прем'єр.

За словами Азарова, консорціум міг би базуватися на кількох базових принципах.

"Перше - ЄС дає гарантії Росії на довгі роки, наприклад, років на 10 - закупівель російського газу. Російська сторона дає гарантії Україні, що ці обсяги газу, що купуються ЄС, вона буде прокачувати через нашу ГТС. Тоді в нас, ЄС і Росії з'являється стимул для капіталовкладень в модернізації в нашу ГТС - тобто, реальна основа для створення підприємства, в якому рівними частками буде входити ЄС, Росія і за "Нафтогазом" - тобто за Україною - залишиться вирішальний пакет управління ГТС", - прояснив він.

Прем'єр відмовився коментувати заяви глави "Газпрому" Олексія Міллера про проведення консультацій з банками про можливість злиття з "Нафтогазом України".

Водночас, він підкреслив, що в інтересах України - щоб її "не обминали, бо вхідні газопроводи позбавляють сенсу наявність нашої ГТС".

"Якщо ми найближчим часом не вирішимо це питання, Росія з ЄС почне будувати другий обхідний газопровід "Південний потік", то ми дуже багато втратимо. Саме тому ми зараз виходимо з серйозними пропозиціями - компромісами, з пропозиціями досить цікавими і для ЄС і для росіян", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!