Мінпаливенерго: зарано враховувати акцизи у ціні бензину

П'ятниця, 18 червня 2010, 16:41

Нафтотрейдери сьогодні не мають підстав для підвищення цін на нафтопродукти у зв'язку зі збільшенням акцизу на них, оскільки оперують створеними раніше запасами палива.

Про це заявив керівник департаменту газової нафтової і нафтопереробної промисловості Міністерства палива і енергетики Костянтин Бородін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні запаси готових нафтопродуктів на ринку в середньому еквівалентні 45 дням поточного споживання. У різних компаній, звичайно, по-різному, але в цілому підстав для негайного підвищення роздрібних цін ні в якого немає", - сказав він.

"Паливо зі збільшеним акцизом ще не вироблено, не імпортовано і, тим більше, не може надійти в роздрібний продаж", - додав Бородін.

Реклама:

Він спрогнозував, що паливо, закуплене вже з урахуванням нових акцизних ставок, може з'явитися на українському ринку у першій декаді липня.

Як повідомлялося, у травні Верховна рада ухвалила закон про підвищення акцизів на алкогольні напої, пиво, сигарети і нафтопродукти, згідно з яким акцизний збір на бензини збільшений на 20% - до 132 євро за тонну. Закон набув чинності 16 червня.

На думку учасників ринку, за інших незмінних збільшення акцизу може привести до зростання роздрібних цін на 0,18-0,2 гривні за  літр, хоча при обговоренні закону уряд заявляв, що у нафтотрейдерів достатня рентабельність, щоб утриматися від підвищення цін.

Крім того, в законі про підвищення акцизів уряду доручено забезпечити стягування нових акцизних зборів без збільшення роздрібних цін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: