"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Азарова повертаються до ідеї газотранспортного консорціуму

Четвер, 17 червня 2010, 17:23

Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв вважає за необхідне повернутися до питання про створення газотранспортного консорціуму за участю країн-експортерів і транзитерів палива.

Про це він заявив, виступаючи в четвер на Петербурзькому економічному форумі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Україна має зацікавленість в модернізації своєї газотранспортної системи та збільшення потужностей для прокачування природного газу в країни Європи", - заявив Клюєв.

У зв'язку з цим, за його словами, "доцільно було б повернутися до ідеї створення газотранспортного консорціуму на багатосторонній основі за участю держав-експортерів, транзитерів та імпортерів нафти і газу".

Реклама:

Тим часом, президент Віктор Янукович вважає передчасними розмови про форми об'єднання з будь-якими іншими країнами в рамках модернізації газотранспортної системи.

"У нас поки є намір на питання модернізації газотранспортної системи. Вони необхідні, перш за все, нам, самій Україні. Ми зобов'язані модернізувати газотранспортну систему для того, щоб підвищити її надійність і, звичайно, отримати можливість збільшення обсягів прокачування газу", - сказав президент у четвер в місті Суми.

При цьому Янукович відзначив, що технічні можливості української ГТС дозволяють прокачувати близько 125 млрд. кубометрів газу на рік.

Як зазначив Янукович, у разі, якщо споживач заявить більшу кількість прокачування газу через українську ГТС, а постачальник - Росія і країни Азії - дадуть згоду поставляти більше, Україна як транзитна держава повинна мати можливості прокачати стільки газу, скільки необхідно.

"А яка форма буде обрана - зараз про це ще важко говорити", - підкреслив глава держави.

Янукович зазначив, що Україна зацікавлена об'єднати і постачальників газу, і споживачів у модернізації української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!