"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рішення профільного комітету щодо Податкового кодексу сфальсифіковано?

Четвер, 17 червня 2010, 16:08

Рішення парламентського комітету з питань податкової та митної політики за проектом Податкового кодексу сфальсифіковане.

Про це заявив голова Комітету Сергій Терьохін на засіданні опозиційного уряду у четвер, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Учора було сфальсифіковано рішення Комітету з питань податкової та митної політики, засідання якого не проводилося. Нібито рішення підписане депутатами, членами коаліції, які працюють в Комітеті", - сказав Терьохін.

Він також відзначив, що в електронному вигляді документ офіційно надійшов до Комітету у середу о 15:30 і становить близько 800 сторінок тексту.

Реклама:

Крім цього, Терьохін підкреслив, що законопроект поставлено на розгляд у першому читанні у четвер всупереч 107 статті закону про регламент, який надає 14 днів суб'єктам законодавчої ініціативи для подачі альтернативних законопроектів.

Він також зазначив, що документ, по суті, не є кодексом, оскільки кодекс створюється для спрощення законодавства, введення єдиного понятійного апарату, він має включати в себе глосарій, спеціальну, загальну і процесуальну частину.

"Те, що нам подано, є якоюсь дивною компіляцією сьогоднішніх законів із плутаниною всередині термінології. Більше того, кодекс, особливо у фіскальній сфері, повинен мати пряму дію. На жаль, на відміну навіть від нинішнього законодавства, кількість відсильних норм на рішення Кабінету міністрів на порядок зросла", - сказав він.

За словами Терьохіна, це є грубим порушенням Конституції і рішення Конституційного Суду, який кілька років тому заборонив приймати закон, що наділяє Кабінет міністрів законотворчої функцією у бюджетній і податковій сферах.

"Я знаю, що є вимога президента Януковича прийняти цей законопроект в цілому як закон 9 липня", - відзначив Терьохін.

Він також повідомив, що цікавився у фінансистів, членів коаліції, які, за його словами, хоча б щось вичитали в цьому документі, як бути з ним далі. Ті відповіли, що є ще півроку для того, щоб вносити зміни до цього закону.

Терьохін зазначив, що у нього, як голови профільного комітету, немає бажання переробляти цей документ і виправляти помилки влади так, як це було з податковим законом №6337.

"Я б радив прийняти сьогодні цей кодекс в першому читанні і в цілому і віддати це людям, щоб вони подивилися, як відрізняється примхи та обіцянки, які лунали правлячою елітою на виборах, від того, що вони фактично хочуть зробити з народом України. Відверто кажучи, у мене немає ніякого бажання виправляти відверті ляпи і неакуратність цього документа, як мені довелося це робити з попереднім документом №6337, який на дві третини було змінено", - підсумував він.

Як повідомлялося, проект Податкового кодексу, внесений Кабінетом Міністрів до Верховної ради зареєстрований 15 червня 2010 року.

Як запевнив перший заступник голови Верховної ради Адам Мартинюк, Податковий кодекс буде прийнятий до парламентських канікул, навіть якщо для цього доведеться продовжити сесію.

15 червня Верховна рада провалила проект Податкового кодексу народного депутата від НУНС Миколи Катеринчука.

За те, щоб прийняти документ у першому читанні, проголосували 164 народних депутата. За те, щоб направити його на повторне перше читання, віддали голоси 169 парламентарів при 226 необхідних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!