"Енергоатом" купуватиме компоненти палива у Росії

Четвер, 17 червня 2010, 14:17

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" визнала переможцем конкурсу із закупівлі ядерних матеріалів для енергоблоків російську компанію "Техснабекспорт".

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу НАЕК.

Згідно із повідомленням, ідеться про закупівлю гексафториду природного урану та гексафториду збагаченого урану в кількості, необхідній для перезавантаження двох енергоблоків у 2011 році та щорічної перезавантаження трьох енергоблоків у 2012-2015 роках.

Як повідомлялося, НАЕК "Енергоатом" на початку березня оголосила тендер на закупівлю гексафториду природного урану для його збагачення і вже збагаченого гексафториду урану (включаючи його виробництво з сировини замовника).

Реклама:

Гексафторид урану планувалося закупити для забезпечення контракту з американською компанією Westinghouse.

При цьому в 2010 році "Енергоатом" планує закупити 369,5 тонн гексафториду з поставкою в липні та грудні. У 2011-2014 роках НАЕК має намір закуповувати 519,6 тонн гексафториду щорічно.

Після закупівлі ядерні матеріали планується передати Westinghouse для фабрикації тепловиділяючих збірок (ТВЗ) на заводі американської компанії в Швеції.

"Енергоатом" з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для АЕС України спільно Westinghouse в 2000 році почав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї компанії.

З 2005 року на третьому енергоблоці Південно-Української АЕС проводяться випробування палива виробництва Westinghouse, яке знаходиться в активній зоні реактора разом з російськими збірками.

У серпні 2005 року в активну зону третього енергоблоку Южно-Української АЕС були завантажені перші шість дослідних виробництва американської компанії.

Westinghouse почне комерційні поставки палива в Україну лише у разі успішного завершення випробувань ТВЗ виробництва цієї компанії на Южно-Українській АЕС, а також отримання "Енергоатомом" від Держкомітету ядерного регулювання України ліцензії на їх промислову експлуатацію.

Єдиним постачальником палива для АЕС України нині є російський концерн "ТВЕЛ", з яким НАЕК в 1997 році уклала контракт на постачання свіжого ядерного палива для всіх українських енергоблоків ВВЕР на період до 2010 року включно.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Південно-Українську, Рівненську і Хмельницьку станції з 15 енергоблоками, оснащеними водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,835 тис. МВт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: