БЮТ порахував, що Фірташу треба віддати п’яту частину золотовалютних резервів

Четвер, 17 червня 2010, 11:02

Відшкодування втрат Дмитру Фірташу призведе до втрати країною 5,4 млрд. доларів або п'ятої частини всіх наявних золотовалютних резервів України.

Про це йдеться в заяві БЮТ.

В ній наголошується, що відшкодування відбудеться через "зрежисоване новою владою та скандальним бізнесменом Дмитром Фірташем рішення Стокгольмського арбітражного суду".

Як відомо, арбітраж присудив повернути компанії РосУкрЕнерго 12,1 млрд. куб. м. природного газу, який є власністю України, та штрафування на 200 млн. доларів державної компанії НАК "Нафтогаз України".

Реклама:

"Розмір збитків, нанесених країні цим рішенням, складе близько 5,4 млрд. доларів. Для порівняння - це п'ята частина всіх наявних золотовалютних резервів України або майже половина обсягу допомоги МВФ, яку розраховує отримати уряд Азарова", - заявляє БЮТ.

"Обурює намагання Януковича позичити під відсотки величезні кошти у Міжнародного валютного фонду, щоб потім значну їх частину через корупційні схеми роздати своєму оточенню", - йдеться в заяві.

БЮТ стверджує, що є всі підстави стверджувати, що нинішня влада разом з РосУкрЕнерго ретельно готувала це "завідомо несправедливе по відношенню до України рішення".

"Одразу після приходу Януковича на посаду президента з Стокгольму було відкликано всіх міжнародних юристів, які захищали державні інтереси у справі України проти РосУкрЕнерго", - вказується в заяві.

БЮТ вказує, що в наслідок повернення газу РосУкрЕнерго можливі наслідки:

"- для закачки в сховища необхідного на зимовий опалювальний сезон обсягу газу НАК "Нафтогаз" вже не матиме ні коштів, ні можливостей. Громадянам доведеться або мерзнути у своїх оселях, або купувати газ у  РосУкрЕнерго за новою, помноженою на корупцію, ціною;

- НАК "Нафтогаз" стане банкротом, а Україна опиниться перед загрозою втрати майна, що було в управлінні компанії, зокрема газотранспортних мереж та сховищ;

- різко зменшаться золотовалютні резерви або половину коштів від МВФ буде втрачено, якщо Янукович та його найближче оточення заберуть вартість газу в грошовій формі".

Як відомо, СБУ порушила справу за фактом відчуження газу компанії РосУкрЕнерго урядом Тимошенко.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!