Зарегульованість може вбити українське село

Четвер, 17 червня 2010, 10:11

Іноземні компанії цікавляться інвестуванням в український аграрний сектор, запевняє держагенство з інвестицій та інновацій України.

Однак далі намірів і заяв про потенціал справа не рухається, зазначають опитані Deutsche Welle експерти.

Зокрема, за словами директора департаменту аграрних ринків міністерства агрополітики Анатолія Розгона, внутрішні інвестиції у сільськогосподарське виробництво збільшилися після кризи вже удвічі, що ж стосується іноземних інвесторів, то тут ситуація є іншою.

Іноземці не поспішають вкладати гроші в український аграрний сектор, навіть попри готовність уряду надати державні гарантії під проекти з іноземним капіталом.

Реклама:

Раніше заступник міністра економіки Валерій П'ятницькій повідомив, що у першому кварталі 2010 року іноземні інвестиції в українську економіку зросли на 100 млн. доларів.

Але вкладали гроші іноземці здебільшого вкладали у фінансовий сектор.

"На жаль в аграрному бізнесі якогось буму інвестиційного поки що не спостерігається", - констатує П'ятницькій.

Таку стриманість іноземних інвесторів експерти пояснюють надмірною зарегульованістю аграрної галузі в Україні.

Про обережність іноземних компаній щодо інвестування в українське агровиробництво говорить і керівник програми допомоги представництва ЄС в Україні Лаура Гараняні.

"Україна не є найактивнішою країною у сприянні інвестиціям. Ми прагнемо допомогти вирішити спочатку глобальні проблеми з реформуванням судів, державної та митної служб, фітосанітарних структур, аби інвестиції залишалися тут", - наголосила Гараняні.

За словами керівника програми допомоги представництва ЄС в Україні, Єврокомісія виділила Україні на реформи в сільському господарству 8,5 млн. євро.

Гроші здебільшого будуть направлені на зменшення бюрократичних перепон в агробізнесі.

Адже саме через це, на думку Лаури Гаранян, в Україну не йдуть інвестори, хоча країна має великий потенціал в аграрному секторі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!