У Фірташа вірять, що Бойко віддасть газ

Середа, 16 червня 2010, 20:31

У групі DF, холдинговій компанії активів співвласника RosUkrEnergo Дмитра Фірташа, сподіваються, що Україна виконає присуд Стокгольмського арбітражного трибуналу про відшкодування компанії збитків.

Про це заявив виконавчий директор групи DF Роберт Шетлер-Джонс в інтерв'ю ВВС.

"Рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу є остаточним. Ми упевнені, що "Нафтогаз" виконає присуд, і відтак відмовилися від свого іншого позову проти уряду України в межах угоди про Енергетичну хартію", - сказав він.

При цьому Шетлер-Джонс зазначив, що рішення суду "конкретно стверджує, що відшкодування має бути здійснено у формі газу, тому грошова компенсація навіть не розглядається".

Реклама:

"RUE намагатиметься отримати якнайкращу ціну за цей газ на ринку. Не забувайте також, що в межах цього рішення набуває силу попередній присуд Стокгольмського арбітражного суду, ухвалений у березні цього року, про те, що "Нафтогаз" має сплатити RosUkrEnergo приблизно 200 млн. доларів за інші порушення контракту. А це буде сплачено в межах грошового відшкодування", - наголосив він.

При цьому він зазначив, що арбітражний суд частіше присуджує грошове відшкодування, а не реституцію майна, тому в DF сподівалися на відшкодування втрат газу за його ринковою вартістю в час, коли його було відібрано.

"Але це (відшкодування "натурою") справедливий результат для всіх зацікавлених сторін. Ми всі усвідомлюємо жалюгідний фінансовий стан "Нафтогазу", і судове рішення про грошове відшкодування могло би призвести до банкрутства "Нафтогазу", що не відповідало би нічиїм інтересам", - сказав Шетлер-Джонс.

"Судове рішення не лише повертає RUE весь відібраний газ плюс ще 1,1 мільярда за завдані збитки, але той факт, що таким було рішення міжнародного арбітражу, цілковито підтверджує як законність наших контрактних операцій, так і підстави для наших позовів", - наголосив він.

Як повідомлялося, 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал зобов'язав "Нафтогаз України" повернути компанiї RosUkrEnergo 11 млрд. кубометрів газу, а також передати їй 1,1 млрд. кубометрів газу як компенсацiю.

Міністр енергетики України Юрій Бойко сказав, що виконати це рішення неможливо. Про те, що це нереально, говорив і прем'єр Микола Азаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!