У Азарова не хочуть, щоб їхніми облігаціями погашали борги за газ

Середа, 16 червня 2010, 19:49

Проводити взаємозалік боргів з відшкодування податку на додану вартість і за природний газ недоцільно, тому що підприємства зможуть погасити свої борги за газ після отримання ПДВ-облігацій.

Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми в уряді до цього (взаємозаліку) ставимося погано. Раз постанову про ПДВ-облігації випущено, вони (підприємства) пройдуть цей механізм, отримають свої цінні папери, отримають можливість отримувати під них кредити, продавати, можуть отримувати раз на півроку живими грошима (відсотки і частину основної суми боргу), але йти на якісь залікові механізми не можна", - наголосив він.

Як повідомлялося, дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" - "Газ України" в червні почала обмежувати газопостачання промислових підприємств, які мають значну заборгованість за спожитий енергоресурс.

Реклама:

Зокрема, подача газу обмежена ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча", Дніпровський металургійний комбінат ім.Дзержинського, ВАТ "Концерн "Стирол", ВАТ "Алчевський металургійний комбінат"  і ВАТ "Краматорський металургійний завод ім.Кубийшева", які є найбільшими боржниками за поставлений газ.

Загальна заборгованість промислових підприємств за січень-квітень 2010 перед "Газом України" складає 1,6 млрд. гривень, а загальний борг промпідприємств за 2008-2010 роки вже досяг 4,9 млрд. гривень і демонструє чітку тенденцію до зростання, відзначали в "Нафтогазі".

Одночасно підприємства пояснюють нарощування боргів за газ відмовою держави відшкодовувати ПДВ.

Зокрема, заборгованість держави з відшкодування ПДВ перед ММК ім.Ілліча складає близько 1,8 млрд. гривень, у тому числі прострочена - близько 1,6 млрд. гривень.

Підприємства запропонували схему взаємозаліку і, за їх інформацією, отримали попередню згоду в уряді на здійснення цієї схеми, однак скаржилися на відсутність практичної її реалізації.

Як відомо, п'ятирічні амортизаційні облігації з номінальною прибутковістю 5,5% річних будуть випущені після 25 червня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!