Міжнародні резерви НБУ наблизилися до 29 мільярдів доларів

Середа, 16 червня 2010, 18:58

Національний банк України у середу купив ще 47 млн. доларів, у результаті чого його міжнародні резерви досягли 28,989 млрд. доларів.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Як я і прогнозував, рівень 29 млрд. доларів міжнародні резерви протестують в червні, а наступний рівень - 30 млрд. доларів - в наступному місяці, але не виключено, що ще і в цьому", - сказав він.

Керівник групи радників глави НБУ припустив, що рубіж 29 млрд. доларів буде взятий ще до кінця цього тижня.

Реклама:

За його словами, коли ідеться про 30 млрд. доларів, цей показник може бути досягнутий і без отримання очікуваного великого російського кредиту на добудову енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

"Всім скептикам можна ще раз заявити - резервна позиція НБУ буде потужною", - підкреслив Литвицький.

Він додав, що курс на міжбанку продовжує потроху зміцнюватися, зокрема, за підсумками середи він склав 7,9116 гривні за долар у порівнянні з 7,9134 гривні за долар днем раніше.

У той же час керівник групи радників голови НБУ відзначив, що реальний ефективний обмінний курс (РЕОК) гривні з початку року зміцнився на 8,2%, тоді як РЕОК російського рубля - більш ніж на 9%, тим самим зберігаючи конкурентоспроможність українських виробників.

Як повідомлялося, міжнародні резерви НБУ в 2009 році зменшилися на 5 млрд. доларів, або на 16%, - до 26,5 млрд. доларів.

2008 року зниження склало 2,8%, або 0,9 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!