"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сорос вважає рецесію 2011 року неминучою

Середа, 16 червня 2010, 15:45

Повторна рецесія в Європі в 2011 році практично неминуча, оскільки заходи, прийняті регуляторами у відповідь на кризу в єврозоні, призведуть до виникнення "порочного кола".

Таку точку зору висловив відомий інвестор-мільярдер Джордж Сорос на семінарі, присвяченому кризі в єврозоні, пише газета "Взгляд".

За його словами, саме зараз недоліки, "вбудовані" в євро з самого початку його існування, стали критичними. У кінцевому підсумку, вважає Сорос, це може призвести до розвалу Євросоюзу.

А фатальною помилкою для Європи може стати відсутність механізму корекції для євро або застереження про можливість виходу з єврозони.

Реклама:

У той же час, говорить він, Німеччина виставила свої умови, на яких може бути використана програма порятунку єврозони вартістю 750 млрд. євро (1 трлн. доларів), і нав'язує всім іншим державам свої стандарти: торговий профіцит і високу норму заощаджень.

"Ось в чому справжня небезпека ситуації, що склалася: у тому, що, вимагаючи бюджетної дисципліни під час незадовільного попиту і слабкої банківської системи, бажаючи мати збалансований бюджет, ви насправді приводьте в дію порочне коло", - вважає мільярдер, додаючи, що не можна бути країною-кредитором з профіцитом без того, щоб у когось був дефіцит.

При цьому Сорос упевнений, що Німеччина буде почуватися порівняно добре, оскільки зниження євро підтримує економіку.

"Німеччина буде пахнути, як троянда, але решта Європи потрапить у порочне коло, стагнація триватиме багато років, можливо, буде гірше, ніж ця", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!