Янукович шукатиме газ RosUkrEnergo

Вівторок, 15 червня 2010, 12:42

Президент Віктор Янукович заявляє про необхідність провести розслідування в Україні перш, ніж виконувати рішення міжнародного арбітражного суду Стокгольма, за якими НАК "Нафтогаз України" повинен повернути RosUkrEnergo 11 млрд. кубометрів газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф.

Про це він заявив на прес-конференції у вівторок, відповідаючи на питання, чи буде Україна виконувати рішення міжнародного арбітражного суду Стокгольма, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Україна передусім несе зобов'язання за всіма міжнародними угодами, які були підписані. Ми, безумовно, зобов'язані виконувати рішення європейських судів. Але, в першу чергу, ми повинні дати відповідь - а куди цей газ подівся, де він знаходиться", - сказав президент.

Янукович нагадав, що СБУ порушила кримінальну справу за фактом нанесення збитків державі у зв'язку з рішенням Стокгольмського арбітражного суду за позовом компанії RosUkrEnergo.

Реклама:

Він висловив надію, що слідство дасть відповідь на всі питання вже найближчим часом. За словами Януковича, результати слідства важливі для країни.

"І тут ідеться про порушення закону. Тому відповідь ми повинні дати - хто в цьому винен, хто ухвалював рішення, чи відповідають вони українським законодавством чи ні? Це зловживання чи це ще гірше?", - підкреслив Янукович.

Як повідомлялося, Міжнародний арбітражний суд Стокгольма 8 червня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути RosUkrEnergo 11 млрд. кубометрів газу, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд. кубометрів газу.

Слухання йдуть за взаємними позовами НАК "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo, які 28 серпня 2009 року були об'єднані в одну справу.

За словами міністра палива та енергетики Юрія Бойка, Україна вивчить можливість подачі апеляції на рішення арбітражу і не буде бездумно віддавати ресурс з балансу НАК "Нафтогаз України".

Компанія RosUkrEnergo створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних засадах.

Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу (90%) та Івану Фурсіну (10%).

RosUkrEnergo в 2006-2008 роках виступала монопольним постачальником природного газу до України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!