"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Українські аграрії задовольнять Близький Схід і Африку

Понеділок, 14 червня 2010, 19:36

Українські зернотрейдери та виробники олійних культур можуть переорієнтувати експорт своїх товарів на країни Близького Сходу та Північної Африки як на основні ринки збуту продукції.

Так вважає директор консалтингової компанії "ПроАгро" Микола Верницький.

"Сьогодні причиною того, що лідером з імпорту українського зерна є далекий Бангладеш, можна вважати низькі ставки океанського фрахту. Вони роблять вигідними поставки продуктів на дальню відстань.На сьогоднішній день ставки в середньому вдвічі нижче докризового рівня", - підкреслює він.

За його словами, такі зміни визначили тенденцію останніх сезонів щодо географії постачань вітчизняних продуктів на експорт.

Реклама:

"До цього додалися неврожай у ряді країн і розвиток біодизельної промисловості, що спричинило за собою зростання цін на продукти переробки олійних культур", - упевнений експерт.

Тому, на його думку, сьогодні необхідно активно розвивати поставки на Близький Схід і до Північної Африки, які стануть ключовими ринками для України, як тільки ставки фрахту підуть вгору і возити на далекі відстані наші продукти стане невигідно.

"Серед можливих ризиків для розвитку експорту в найближчі сезони - високий рівень інфляції в країні, поступове підвищення ставок фрахту, а також уповільнення зростання біодизельної промисловості, яке вже спостерігається у світі", - зазначив Верницький.

Крім того, вважає він, суттєво позначається на потенціалі експортерів проблема своєчасного і повного відшкодування ПДВ з боку держави.

"При цьому на таких експортних статтях як м'ясна, молочна продукція і яйця ці ризики не позначаться, оскільки наші основні ринки збуту для цієї продукції - Росія і країни СНД, де набагато більше значення мають політичні, а не економічні ризики", - говорить Верницький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!