Бродський "пропише" працівників у ліцензіях

Понеділок, 14 червня 2010, 16:26

Офіційне оформлення людей на роботу Держкомпідприємництва планує зробити обов'язковою вимогою для отримання роботодавцем ліцензії.

Про це в інтерв'ю тижневику "Контракти" заявив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський, повідомляє прес-служба відомства.

За його словами, навіть один факт порушення трудового законодавства може стати причиною для позбавлення роботодавця ліцензії.

"Наш Комітет вже прописав норму, згідно з якою для позбавлення ліцензії на роботу достатньо виявити у роботодавця лише одного співробітника з неоформленими трудовими відносинами", - наголосив Бродський.

Реклама:

На його думку, таке нововведення дозволить вивести з тіні суттєві кошти та покращити соціальний захист працівників.

За підрахунками Держкомпідприємництва, близько 2,5 млн. працюючих українців сьогодні офіційно отримують мінімальну зарплату.

Решту суми, упевнений Бродський, громадянам доплачують в "конвертах", що дозволяє роботодавцю мінімізувати відрахування до бюджету.

Крім спонукання роботодавців до переходу на офіційні трудові відносини, Держкомпідприємництва розглядає можливість запровадження іншої системи нарахування мінімальної зарплатні: один рівень - для бюджетної сфери, інший - удвічі більший - для підприємців.

Разом з тим, Бродський переконаний, що податківці мають застосовувати аналітичний шлях перевірок, як це робиться на Заході.

"Ви обрали місяць для комплексної перевірки, прийшли до кав'ярні, ресторану чи магазину, відпрацювали цей термін, перевірили, зібрали чеки та прорахували оборот закладу, визначивши межу мінімальної сплати податків. Далі підприємець надсилає звіт. Якщо він не вийшов за нижню межу - працюй спокійно, якщо вийшов - тоді до нього прийдуть з додатковою перевіркою",- зазначає голова Комітету.

На його думку, спілкування податківців та підприємців, за прикладом європейських країн, необхідно звести до мінімуму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!