Цигарки знову можуть подорожчати

Понеділок, 14 червня 2010, 10:46

Набуття чинності нового Податкового кодексу може призвести до подорожчання сигарет до 1 гривні за пачку.

Про це заявив завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський у коментарі агентству "ЛІГАБізнесІнформ".

У цілому, говорить експерт, за умови, що безподаткова частину ціни залишиться незмінною, прийняття Податкового кодексу може призвести до зростання цін на сигарети малої та середньої вартості приблизно на 50 копійок за пачку, а на дорогі марки сигарет - на більшу величину, до 1 гривні за пачку.

Експерт нагадав, що згідно з прийнятим 20 травня Верховною радою законом, ставки акцизу на сигарети з фільтром повинні підвищитися: специфічна - з 69 до 90 грн. на 1000 штук, адвалорна - з 20% до 25%, мінімальна - з 115 до 150 грн. на 1000 штук.

Реклама:

У той же час, проект нового Податкового кодексу пропонує залишити специфічну ставку на колишньому рівні - 69 грн., але при цьому підвищити адвалорну ставку до 36%, а мінімальну ставку підвищити до 170 грн.

Для сигарет без фільтра пропонується підвищити мінімальну ставку з 57,5 грн. до 85 грн. Також пропонується ввести акциз на тютюнову сировину (12 грн. За 1 кг, зараз ставка є нульовою) і низка інших змін.

Таким чином, у разі підписання президентом цього закону, для сигарет з фільтром середньої вартості ціна виросте з нинішніх 6,25 грн. до 7,35 грн. після 1 липня, а в разі прийняття Податкового кодексу - до 7,80 грн. за пачку.

Дешеві сигарети з фільтром, підрахував Красовський, подорожчають відповідно з 4,75 грн. до 5,60 грн. і 6,10 грн. за пачку.

Дорогі сигарети з фільтром подорожчають відповідно з 9,00 грн. до 10,30 і 11,30 грн. за пачку.

Крім того, припускає експерт, введення акцизу на тютюнову сировину може підвищити ціну сигарет ще приблизно на 20 копійок за пачку.

Разом з тим, Красовський вважає, що незважаючи на можливе зростання цін, у разі вступу в силу названих законодавчих змін, сигарети в Україні залишаться відносно дешевими.

Так, за його даними, на сьогодні в Росії пачка Marlboro коштує 42 рубля (10,5 грн.), тому ціни з Росією лише вирівняються.

Разом з тим, в такій країні ЄС, як Румунія, пачка Marlboro коштує 9,9 лей (23 грн.), у Польщі середня ціна пачки сигарет складає 8 злотих (19 грн.).

Красовський також нагадав, що відповідною Директивою ЄС частка акцизу в ціні сигарет передбачена на рівні не менше 57%.

В Україні ця частка для сигарет середньої вартості підвищиться з нинішніх 39% до 45% з 1 липня (при підписанні названого закону) і до 48% - у разі прийняття Податкового кодексу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!