У Азарова створюють державного зернотрейдера

Понеділок, 14 червня 2010, 09:31

Кабінет міністрів має намір до кінця 2010 року створити державну компанію "Зерно України".

За планами уряду, крім держави, до числа акціонерів нового підприємства повинні увійти вітчизняні приватні трейдери або російський капітал, пише газета "Дело".

"Ми будемо виступати за те, щоб ця структура була акціонерною компанією, щоб капітал зернотрейдерів мав можливість взяти участь в ній", - повідомив міністр агрополітики Микола Присяжнюк.

Зі свого боку держава планує внести до статутного фонду компанії активи ДАК "Хліб України" і Держрезерву, а це величезна система елеваторів по всій країні. Приватні партнери повинні забезпечити нову структуру фінансами.

Реклама:

У результаті реалізації такого плану в держвласності планується закріпити 51% "Зерна України".

Як приманку для інвесторів чиновники висувають кілька аргументів: нібито, державному трейдеру можна не боятися неповернення ПДВ, крадіжки зерна на своїх же елеваторах, проблем з перевалкою і доставкою зерна в порти.

"Для цієї компанії ми обов'язково будемо забезпечувати логістику", - запевнив Присяжнюк.

Представники державних підприємств, які, за планами, повинні увійти до створюваної компанії "Зерно України", підтримують ідею влади.

Однак зернотрейдери, яким держава запропонувала стати партнерами, дають зрозуміти, що вони принципово не сприймають ідею створення державного гравця.

Як заявив власник компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський, за наявності ефективно працюючих приватних компаній у створенні держструктури на зерновому ринку сенсу немає.

Наявність преференцій, які обіцяють нової компанії влади, також не тішить учасників ринку. Вони нагадують, що ДАК "Хліб України" міг і раніше отримувати підтримку від держави, але він так і не зміг стати великим експортером.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: