Німецькі інвестори приглядаються до українського вітру

Понеділок, 14 червня 2010, 09:09

В Україні сподіваються, що закон про "зелений тариф" привабить іноземні інвестиції у відновлювальну енергетику.

Деякі зрушення у цьому напрямку вже існують, передає Deutsche Welle.

Теелке Боярскі - менеджер зі зв'язків з урядом берлінського офісу компанії ENERCON - переконана: якщо в країні працює так званий "зелений тариф" - то це найкращі політичні гарантії, що німецькі інвестиції зможуть прийти у галузь відновлювальної енергетики України.

ENERCON - один з лідерів галузі виробництва енергетичних установок. Вітрові турбіни вони виробляють на підприємствах у Німеччині, а також у Швеції, Бразилії, Португалії й Туреччині.

Реклама:

Загалом ENERCON вже встановили у світі понад 16 тисяч вітряків. На думку представниці компанії, роки за 2-3 роки черга прийде й до України:

"Спершу маємо налагодити роботу у тих країнах Східної Європи, де ми вже її розпочали. І зазвичай, навіть якщо є закон про "зелений тариф", який обіцяє вищу ціну виробникам відновлювальної енергії, ніж традиційної, то в такій країні спершу слід знайти місця, де багато вітру і вимірювати його близько року, щоби зрозуміти, наскільки це продуктивно - встановлювати вітрові установки".

Дослідниця Екологічного Інституту Берліна Пайпер Фостер переконана, що наявність фіксованого тарифу на "зелену" енергію - добрий шлях, оскільки він гарантує безпеку інвесторів та інвестицій.

За її словами важливо також мати гарантії, як це у німецькому законодавстві. 

"Він може бути впевнений, що гроші, які він інвестував, окупляться, навіть попри можливі коливання на ринку. Якщо я вирішу поставити на дах свого будинку сонячні панелі, я буду впевнена, що наступні 20 років я продаватиму енергію за фіксованим тарифом. Втім, вже доведено, що будь-яка країна, як Україна, яка впровадить систему заохочувального тарифу на зелену енергетику - стане більш привабливою для інвестицій".

Нині сусід України - Польща активно намагається привабити інвесторів у вітрову енергетику, втім експерти зауважують, що на заваді зараз - економічна криза.

Також у Східній Європі попри гарні наміри можновладців й чудові законодавчі ініціативи національного рівня з розвитку відновлювальної енергетики, часто заважає процесам бюрократія й нерозуміння на місцях. Так вважає керівниця напрямку Східної Європи Німецького Бюро Технічної співпраці (GTZ) Ульріке Ляйс.

Цьому є й приклад в Україні. Так, коли французька компанія Eurocape вирішила встановити парк вітроенергетичних установок у Приазов'ї, інвестор зіштовхнувся з тим, що місцеві мешканці висловлювали побоювання щодо безпечності вітряків.

Як вважає Пайпер Фостер, вигоди від іноземних інвестицій у вітрову енергетику можуть бути й простим українцям:

"Кожен з нас має право на покупку акцій цих проектів, навіть якщо це 2000 євро, інвестиції повинні давати громадянину право самостійно стати власником цих проектів, отже, гроші можуть повертатись до них, навіть повернутися до них кожен місяць, навіть якщо це всього лише невелика сума грошей, вони теж власники й матимуть частку прибутку. Друге - це створення робочих місць і третє - більш стабільні ціни на електроенергію для себе в майбутньому", - говорить вона.

Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков розповів Deutsche Welle, що український варіант "зелених тарифів" вже привернув увагу й інших світових вітроенергетичних лідерів, таких як дансько-німецька компанія VESTAS, німецька NORDEX.

Загалом вітрову енергетику вважають цілком конкурентоспроможною за ціною з традиційною дешевою електроенергією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!