"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерти вважають марнотратством звільнення імпортованого газу від ПДВ

Субота, 12 червня 2010, 16:25

Звільнення НАК "Нафтогаз України" від сплати ПДВ з операцій із ввезена природного газу є цілком нелогічнім з точки зору наповнення бюджету.

Таке переконання висловили дослідники з консорціуму незалежних аналітичних центрів, які здійснювали моніторинг перших 100 днів діяльності нової влади, пише тижневик "Дзеркало тижня".

На їхню думку, це призведе до бюджетних втрат, проте не поліпшить фінансовий стан компанії.

"Уряд підтримав великі вертикально-інтегровані компанії, звільнивши їх від сплати прибуткового податку на отримані дивіденди, що несе ризик появи нових схем мінімізації податкових зобов'язань", - констатують експерти.

Реклама:

Характеризуючи фінансовий стан "Нафтогазу" дослідники зауважили, що зниження ціни на газ для України, яка зараховується як оплата оренди перебування ЧФ на нашій території, частково вирішує проблеми компанії і підвищує конкурентоспроможність виробництва.

Проте базові умови газового контракту залишаються незмінними, що дає можливість уряду РФ відновити дію експортного мита на газ, наголошують експерти.

"Існує ризик консервації стану справ (на строк щонайменше каденції нового президента України, щонайбільше - на час дії газових контрактів), оскільки нові ціни можуть загальмувати реалізацію програм енергозбереження тощо", - прогнозують дослідники.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!