Бойко обіцяє не лишити країну без газу

П'ятниця, 11 червня 2010, 23:30 -

НАК "Нафтогаз України" не віддасть компанії "РосУкрЕнерго" 11 млрд. кубометрів газу, які має повернути згідно із присудом Стокгольмського арбітражного трибуналу.

Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко в ефірі телеканалу "Інтер".

"Я сьогодні отримав рішення Стокгольмського трибуналу, яким наказано повернути до 1 вересня взятий газ в обсязі 11 млрд. кубометрів. Вже розуміючи, що судовий процес йде, я попередив російських партнерів, а власником "РосУкрЕнерго" є російський "Газпром" навпіл з компанією Centragas, ми не зможемо і не будемо віддавати 11 млрд. кубів газу з власного балансу, тому що у нас його просто немає", - сказав він.

"Ми країну не залишимо без ресурсу газу і доведеться шукати якесь рішення", - наголосив міністр.

Реклама:

За словами Бойка, отримавши рішення трибуналу, Мінпаливенерго має намір направити його до Міністерства юстиції для відповідної експертизи, "і далі уряд подивиться, як виходити з цієї ситуації".

Відповідаючи на питання, чи згодна Україна виплатити еквівалент газу грошима, міністр відповів: "На що згоден уряд - буде зрозуміло після відповідної експертизи на рівні Міністерства юстиції та апеляції, яку ми, безумовно, будемо проходити".

"Але не буде віддачі ресурсів віддачі в таких обсягах, тому що його просто нема звідки взяти", - наголосив він.

При цьому міністр відзначив, що "всі інсинуації з приводу правомірності рішення суду в Стокгольмі, вони щонайменше некоректними, тому що це не колишній наш Печерський суд, а досить серйозна інстанція, яка часто вирішує подібні питання".

Також Бойко відкинув звинувачення в тому, що Мінпаливенерго в суді діяло заразом з РУЕ.

"Я не хочу коментувати дії Стокгольмського суду, я можу відповідати за нашу сторону. Як тільки були програні штрафні санкції на 200 млн. (доларів) - компанія, яка була нав'язана попереднім урядом, була терміново вилучена з процесу", - сказав Бойко.

"Була нав'язана юридична фірма, яка нібито представляла інтереси "Нафтогазу". І коли ми зрозуміли, чиї інтереси вона насправді представляє, ми її відразу видалили з процесу. Ми 200 млн. втратили через складну позиції цих юристів. Тому тепер ми будемо жорстко і чітко відслідковувати, щоб там не було більше ніяких інтересів і дотримувалися інтереси тільки нашої країни". - наголосив він.

Як повідомлялося, 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути 11 млрд. кубометрів газу компанії RosUkrEnergo AG, а також передати їй 1,1 млрд. кубометрів газу в якості компенсації.

30 березня Стокгольмський арбітражний трибунал прийняв рішення, яким зобов'язав НАК відшкодувати RosUkrEnergo близько 200 млн. доларів за "різні порушення "Нафтогазом України" умов контрактів із постачання, транзиту і зберігання газу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: