Податковий кодекс Азарова збільшить навантаження на малий бізнес?

П'ятниця, 11 червня 2010, 13:37

Урядовий проект податкового кодексу збільшує податкове навантаження на дрібний бізнес в 3-4 рази, тоді як великим підприємствам, наближеним до влади, створюють спрощений режим оподаткування, повертаючи кучмівські "зони пріоритетниного розвитку".

Про це заявила народний депутат, заступник голови партії "За Україну!" Ксенія Ляпіна, повідомляє прес-служба партії.

Вона звернула увагу на те, що уряд дуже широко поширив інформацію про затвердження "реформаторського" проекту Податкового кодексу, однак в жодному офіційному інформаційному джерелі органів влади самого його тексту немає.

"Зацікавленим депутатам довелося мало не по-шпигунськи діставати проект цього кодексу, щоб ознайомитися з ним", - сказала Ляпіна.

Реклама:

За її словам, у випадку прийняття цього документ буде погіршено умови ведення бізнесу для найдрібніших суб'єктів господарювання.

"Для підприємців, що стоять на базарах, скасовується фіксований податок, за яким вони існували весь цей час, і залишається чинним єдиний податок", - зазначила депутат.

Однак, відзначила Ляпіна, окрім ставки єдиного податку уряд пропонує підприємцям сплачувати соціальні платежі за себе і найманих працівників на загальних підставах.

"Це означає - якщо раніше підприємець сплачував двісті гривень єдиного податку, з яких щонайменше 90 ішло на соціальні платежі, то тепер ці двісті гривень повинні будуть сплачуватися до бюджету, а соціальні платежі уряд пропонує сплачувати додатково", - пояснила Ляпіна.

За попередніми підрахунками, це може удвічі збільшити податкове навантаження на дрібний бізнес.

"Для цих же найдрібніших підприємців проект Податкового кодексу пропонує скасувати ринковий збір. Здавалося б треба радіти, однак замість нього вводиться ринковий податок, який буде в 2-2,5 разів більшим за максимальну ставку ринкового збору", - зауважила член депутатської групи "За Україну!".

"Тобто, для найдрібніших суб'єктів податкові навантаження збільшиться в 3-4 рази. Це абсолютно неадекватно. Особливо з огляду на те, що в цей же час пропонується створити спеціальний режим оподаткування для так званих "зон пріоритетного розвитку", - зазначила депутат.

За її словами, це означає, що в Україні знову з'являться підприємства, наближені до влади, які матимуть значно кращий режим оподаткування, ніж інші по всій Україні.

"А заплатить за це малий бізнес, за рахунок якого будуть лататися бюджетні дірки", - наголосила депутат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: