"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сорос згадав "старі часи" і Кейнса

П'ятниця, 11 червня 2010, 12:19

Говорити про завершення світової фінансової кризи ще рано.

Таку думку висловив відомий американський фінансист Джордж Сорос, виступаючи у четвер у віденському Інституті міжнародних фінансів, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Почалася друга дія цієї драми - фінансові ринки стали втрачати упевненість у надійності суверенного боргу", - сказав він.

Сорос попередив, що, хоча у центрі цієї драми опинилися Греція і євро, її наслідки "відчує на собі весь світ".

Реклама:

"Сумніви з приводу суверенного боргу змушують країни скорочувати бюджетні дефіцити у той час, коли банки і економіка, можливо, не настільки сильні, щоб дозволити собі прагнути до фіскальної чесності. Ми опинилися у ситуації, яка лякаюче нагадує 30-ті роки минулого століття", - зазначив фінансист.

У зв`язку з цим Сорос звернувся до спадщини відомого англійського економіста Джона Кейнса, чия ідея державного інтервенційного підходу до економіки широко застосовувалася на Заході після Другої світової війни.

"Кейнс учив нас тому, що бюджетні дефіцити необхідні для проведення антициклічної політики, та все ж урядам багатьох країн доводиться скорочувати їх через тиск фінансових ринків", - сказав він.

Сорос побоюється, що це може "підштовхнути глобальну економіку до нового спаду".

На його думку, зараз уряди європейських країн "стоять перед надзвичайно важким завданням".

З одного боку, "вони повинні допомогти тим країнам, які перестали відповідати Маастріхтським критеріям, відновити рівновагу і водночас підправити ті недоліки Маастріхтського договору, які дозволили розвинутися цим диспропорціям".

Як відомо, згідно з Маастріхським договором 1992 року, який започаткував Європейський Союз, країни, котрі вступають у зону євро, повинні підтримувати дефіцит держбюджету не вище 3% ВВП і інфляцію не більш ніж 1,5%.

При цьому державна заборгованість не повинна перевищувати 60% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!