"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" використовує Фірташа, щоб приручити "Нафтогаз"?

П'ятниця, 11 червня 2010, 10:28

Рішення міжнародного арбітражного суду Стокгольма про повернення RosUkrEnergo 11 млрд. куб м газу може бути використано російським "Газпромом" для тиску на українську сторону під час переговорів щодо створення спільного підприємства.

Про це заявив колишній прес-секретар "Нафтогаз України" Валентин Землянський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Підтвердженням є інформаційна кампанія про безальтернативність варіанту повернення газу, пасивна позиція "Газпрому" в арбітражному процесі, який виступив продавцем спірних обсягів газу НАК "Нафтогаз"і наміри російського монополіста вийти зі складу акціонерів RUE", - сказав він.

За його словами, у випадку подальшого розвитку цих подій наступним кроком стануть претензії представників RUE з доступу на внутрішній ринок і надання можливості реекспорту частини відсудженого в НАКу газу.

Реклама:

"Або запропонують української компанії викупити зазначені обсяги, що на сьогоднішній день є неможливим", - відзначив експерт.

"Оскільки задоволення таких претензій RUE буде суперечити контрактами між "Нафтогазом" і "Газпромом" щодо поставок газу в Україну і забороні на реекспорт Україною газу, то це може спровокувати черговий конфлікт між російським і українським газовими монополістами", - підкреслив Землянський.

Він вважає, що в такому випадку українська сторона виявиться "між двома вогніями" і буде змушена звернутися до "Газпрому" для вирішення ситуації

На його думку, на сьогодні Україна має всі можливості для запобігання виникненню подібної ситуації.

Аргументів і доказів, зібраних НАК "Нафтогаз України", цілком достатньо для оскарження рішення у вищій судовій інстанції Швеції.

Крім того, рішення Стокгольмського арбітражного суду має бути підтверджене Верховним судом України.

Як повідомлялося, міжнародний арбітражний суд Стокгольма зобов'язав НАК "Нафтогаз" повернути 11 млрд. куб м газу компанії RosUkrEnergo, а також виплатити компанії встановлений контрактом штраф у товарній формі в розмірі 1,1 млрд. куб м газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: