"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бізнес дав погану оцінку роботі уряду

П'ятниця, 11 червня 2010, 09:47

Ставлення влади до українських підприємств у перші 100 днів роботи нової команди погіршилося.

Про це йдеться в результатах оцінки Європейською бізнес-асоціацією перших 100 днів роботи нового уряду, пише "Комерсант-Україна".

Дії Кабміну оцінювалися за семи критеріями: подолання корупції, судова реформа, земельна реформа, валютне регулювання, компенсація ПДВ, спрощення митних процедур, технічні бар'єри в торгівлі.

Підприємці визнали, що вони не очікували істотних реформ всього за 100 днів, а єдина позитивна зміна стосується валютного регулювання - відбулася стабілізація гривні.

У ряді інших сфер в EBA відзначили деяке погіршення.

Реклама:

"Що стосується компенсації ПДВ, то половина наших членів вважає, що ситуація не змінилася, інші фіксують її погіршення", - відзначає виконавчий директор EBA Ганна Дерев'янко.

Обсяг боргу з повернення ПДВ складає 29 млрд. грн. Крім того, ускладнилося подання податкових декларацій та проходження митного контролю.

"Ми з розумінням ставимося до боротьби із "сірим" імпортом, але імпортерам збільшили кількість документів для звітності. Це робить більш складним проходження митного контролю та не сприяє боротьбі із "сірим" імпортом", - говорить генеральний директор компанії Philips в Україні Маартен Дюрвіль.

Дерев'янко вважає, що ці погіршення обумовлені процесом зміни влади, тому найближчим часом вони будуть усунені. Підприємці вірять у реалізацію програми економічних реформ на 2010-2014 роки та в прийняття Податкового кодексу.

"У цій програмі зібрані всі реформи, про необхідність яких говорили інвестори. У разі її реалізації можна очікувати в кінці року припливу іноземних інвестицій, а в 2011 році їх сума може перевищити 10 млрд. дол", - вважає керуючий директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала.

Голова комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська (БЮТ) здивована, що інвестори не згадали про проблеми, що пов'язані із судами.

"У ході наших останніх зустрічей із представниками бізнесу найбільше скарг надходило щодо судової системи", - говорить вона.

За її словами, останнім часом інвестори скаржаться на практику атак на бізнес за допомогою судів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!