"Укрзалізниця" не хоче давати пільги металургам і хімікам

Четвер, 10 червня 2010, 18:40

Державна адміністрація залізничного транспорту ("Укрзалізниця") не бачить підстав для виконання меморандуму про взаєморозуміння між урядом, металургійними і хімічними підприємствами країни.

Про це заявив заступник генерального директора "Укрзалізниці" Віктор Чорний, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що постанова Кабінету міністрів №289 від 24 березня 2010 року передбачає стовідсоткову оплату спожитого природного газу метпідприємствами і хіміками і збереження цін на їхню продукцію на рівні не нижчому за експортну.

"Ми провели моніторинг цін. Ціни, які декларували підприємства, істотно відрізнялися від реальних. Ми звернулися до Мінпромполітики і Мінекономіки з проханням офіційно підтвердити ціни на продукцію, проте донині не отримали такої інформації", - сказав Чорний.

Реклама:

За його словами, у зв'язку з невиконанням умов металургами постанови №289, розпорядження "Укрзалізниці" про надання пільгових тарифів на перевезення їхньої продукції автоматично перестає діяти.

У той же час, відзначив Чорний, в разі встановлення метпідприємствами цін на продукцію на рівні, передбаченому постановою №289, дія розпорядження "Укрзалізниці" відновиться.

За його оцінками, з початку дії меморандуму "Укрзалізниця" недоотримала близько 600 млн. гривень доходів.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів і представники підприємств ГМК у листопаді 2008 року підписали меморандум про взаєморозуміння з метою нормалізації ситуації в галузі, зокрема, стабілізації цін на гірничорудну, вугільну та металургійну продукцію, збереження робочих місць, зарплати і соцгарантій, а також розвитку внутрішнього ринку.

У рамках меморандуму уряд постановою №925 від 14 жовтня 2008 року ввів мораторій на підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення для гірничо-металургійних та хімічних підприємств, а також запропонував Національній комісії з регулювання електроенергетики припинити з 1 листопада 2008 для них підвищення цін на електроенергію.

Спочатку постанова була прийнята на період до 1 січня 2009 року, потім продовжена на перший квартал 2009 року, на початку квітня - до 1 липня 2009 року, в кінці червня - до 1 жовтня 2009 року.

Пізніше Кабмін пролонгував меморандум про порозуміння з підприємствами ГМК до кінця 2009 року, обговоривши, зокрема, що надання преференцій підприємствам буде здійснюватися у разі реалізації ними металопродукції на внутрішньому ринку за цінами не вищому за експортні.

Згідно з розпорядженням Кабміну №935-р від 22 липня 2009 року, серед інших умов надання преференцій - відсутність заборгованості перед бюджетом, Пенсійним фондом, Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і із заробітних плати.

В кінці 2009 року Кабмін пролонгував дію меморандуму на перший, а потім і на другий квартал 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: