"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Київенерго" хоче напозичати у комерційних банків

Вівторок, 1 червня 2010, 20:29

ВАТ "Київенерго", яке експлуатує столичний енергокомплекс, розглядає можливість залучення 220 млн. доларів на реабілітацію і розвиток системи електропостачання Києва через комерційні банки.

Про це заявив голова правління товариства Едуард Соколовський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, на сьогодні компанія веде переговори про залучення кредиту не безпосередньо у Світового банку (СБ), а через комерційні банки з використанням механізму надання держгарантій і гарантій СБ.

"Є певні складності та пріоритети у держави, наприклад будівництво доріг, які не дозволили "Київенерго" найближчим часом залучити кредит у СБ. Ми зараз активно зайняті пошуком банку, в якому могли б отримати кредит з частковою гарантією СБ. Зараз йде переговорний процес", - сказав Соколовський.

Реклама:

Водночас глава "Київенерго" відзначив, що вартість залучення ресурсів через комерційні банки буде вищою, ніж у СБ.

"Кредит буде не за такими умовами, не за такої вартості грошей, а вище, але це будуть і не комерційні кредити, які існують на ринку", - пояснив він.

Соколовський також зазначив, що таку схему залучення коштів підтримали в Міністерстві палива та енергетики і у Кабінеті міністрів.

Як повідомлялося, "Київенерго" планувало залучити від Світового банку (СБ) кредит у розмірі 220 млн. доларів на реабілітацію і розвиток системи електропостачання Києва.

У квітні 2010 року акціонери енергокомпанії схвалили залучення таких коштів у СБ.

Проект включає будівництво та реконструкцію підстанцій 110/10 кВ "Московська", "Еленевська", "Ватутінська", "Лук'янівська" з кабельними лініями 110 кВ, а також будівництво ліній електропередачі 110 кВ "Західна-Лепсе", "Західна-Біличі", "Західна-Лук'янівська" та "Західна-Пост-Волинська".

"Київенерго" експлуатує практично всі енергетичні об'єкти, розташовані в столиці, за винятком Дарницької теплоелектроцентралі (ТЕЦ).

50% +1 акція АТ належать НАК "Енергетична компанія України". Найбільшими недержавними акціонерами "Київенерго", за даними ДКЦПФР на липень 2009 року, є кіпрська Kapiton Trading Limited (10,1741% акцій) і віргінська Bledsoe Holdings Limited (20,3482% акцій).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!