"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні прогнозують збільшення видобутку шахтного газу

Вівторок, 1 червня 2010, 15:42

В Україні проявляється підвищений інтерес до видобутку вугільного метану.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на дослідження американської компанії BernsteinResearch.

"Поки ринок очікує на результати буріння в Польщі, Україна швидко стає новим епіцентром в питанні нетрадиційних джерел газу", - говориться в дослідженні.

Аналітики відзначають, що прийняття законодавства, яке регламентує розвідку і видобуток метану вугільних пластів близько року тому, активізувало інтерес інвесторів.

Реклама:

Як підтвердження цього факту, компанія наводить підписання угоди між польською компанією EuroGas і найбільшою нафтопереробною компанією Європи Total про розвідку запасів родовищ вугільного метану в Україні.

Крім того, аналітики вказують на виявлену зацікавленість з боку англо-голландської Shell і британсько-російської ТНК-ВР.

У дослідженні наголошується, що Україна є шостим за величиною споживачем природного газу в світі, при цьому більше 75% газу імпортується з Росії та Центральної Азії.

Все це, на думку експертів, робить видобуток метану вугільних пластів дуже перспективним.

При цьому розвідка і видобуток альтернативного газу несуть істотні ризики для російського "Газпрому".

Як повідомлялося, EuroGas Polska sp.z oo, "донька" американської EuroGas Inc., підписала конфіденційну угоду з Total E & P Activites Petrolieres, "донькою" великої світової нафтової компанії Total, про оцінку та можливу покупку приналежних EuroGas Polska прав на розробку метану вугільних пластів у Західній Україні на кордоні з Польщею.

У Росії також зростає інтерес до видобутку метану вугільних пластів.

Так, протягом червня 2010 року газ вугільних пластів повинен бути включений до "Класифікації корисних копалин та підземних вод".

У РФ обговорюються різні варіанти стимулювання видобутку метану вугільних пластів, зокрема, введення нульової ставки податку на його видобуток, обнуління мит на ввезення устаткування для видобутку такого газу тощо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!