"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Запоріжсталь" продавали у Кремлі?

Вівторок, 1 червня 2010, 10:59

Переговори щодо покупки "Запоріжсталі" проходили в Кремлі.

Про це повідомляє джерело Комерсант-Україна у російському Внєшекономбанку.

За словами співрозмовника, зараз ВЕБ готує офіційне повідомлення.

Крім того, у Внєшекономбанку підтвердили, що фінансують угоду з покупки "Запоріжсталі", але відмовилися назвати кінцевого покупця заводу.

Реклама:

Джерело газети в установі зазначило, що угоду про наміри купити весь холдинг "Запоріжсталь" було підписано з власниками активу ще наприкінці 2009 року.

За інформацією джерела в Промінвестбанку, яким володіє ВЕБ, угода може бути закрита приблизно протягом півроку.

"Вона готувалася в Москві, тому тут (у ПІБ) документів ніхто не бачив. Процес проходить складно. Зібрати такі гроші одразу неможливо", - сказав співрозмовник.

Він додав, що договір передбачає продаж 100% "Запоріжсталі" за $1,7 млрд.

Власниками 96,6% акцій "Запоріжсталі" вважаються дві бізнеси-групи акціонерів - власники Midland Group Едуард Шифрін і Алекс Шнайдер, з одного боку, та Ігор Дворецький і Віталій Сацький, з іншого.

Джерело Комерсанта, близьке до власників "Запоріжсталі", розповіло, що партнери Midland Group по активу хотіли одержати за свої пакети акцій більше, ніж пропонували інші претенденти.

"Свої пакети давно хочуть продати пани Шифрін і Шнайдер, тому що їм дуже потрібні гроші. Інші акціонери так гостро в грошах не мають потреби, тому готові почекати, тим більше що ціни на металургійні активи повинні вирости", - зазначив співрозмовник.

За його словами, угода передбачає викуп 50% частки найбільших акціонерів холдингу.

У договорі також передбачений опціон, згідно з яким викуп акцій, що залишилися, буде здійснюватися за ціною, не нижче тієї, що буде сплачена за частку Midland Group.

Голова Запорізької облдержадміністрації Борис Петров розповів, що спочатку інтерес до "Запоріжсталі" виявили 14 компаній, але в травні їхня кількість зменшилася до 4.

Серед охочих придбати актив називалися ArcelorMittal і російська "Сєвєрсталь", а також група "Метінвест" і південнокорейська Posco. Останні від покупки відмовилися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: