"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Послаблення євро збільшить в Україні попит на авто

Субота, 8 травня 2010, 11:24

Подальше стійке послаблення курсу євро відносно долара та гривні буде сприяти пожвавленню активності на автомобільному ринку України.

Таку думку висловили експерти автомобільного ринку України, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"Березень і квітень відзначився істотним "потеплінням" на авто ринку. Зниження курсу євро певною мірою пожвавило купівельну спроможність українців, активніше почали йти продажі в сегменті авто вартістю понад 150 тисяч гривень", - відзначив прес-секретар компанії "УкрАвтоЗАЗсервіс" Дмитро Скляренко.

Аналізуючи, зокрема, продаж автомобілів Opel Insignia, гривневі ціни на які прив'язані до євро, Скляренко відзначив, що зниження курсу цієї валюти дозволило на початку квітня знизити ціни на авто на 7,5%.

"І вже у квітні було продано 24 автомобілі цієї моделі", - наголосив він.

Реклама:

У той же час, Скляренко нагадав, що на початку березня, у тому числі з урахуванням переговорів з компанією GM, були знижені ціни на весь модельний ряд реалізованих автомобілів Opel.

Однак, з урахуванням подальшого зниження курсу євро щодо долара, було прийнято рішення прив'язати ціни до долара в еквіваленті 8 грн./дол.

"Якщо ж гривня буде і далі зміцнюватися відносно долара, не виключається зниження гривневих цін як на автомобілі Opel, так і Chevrolet і ЗАЗ", - зазначив прес-секретар.

Коментуючи можливість впливу послаблення курсу євро на бізнес компаній-автоімпортерів, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко зазначив, що в сьогоднішній ситуації ця тенденція практично не матиме ніякого впливу.

"Якщо ще п'ять років тому, коли імпортери були українськими підприємцями, і брали кредит у гривні та купували валюту за більш високою ціною, вони несли істотний збиток, проте сьогодні вже немає такої проблеми. Світові автовиробники переважно представлені в Україні своїми дочірніми компаніями", - пояснює він.

У той же час, за словами Назаренка, оскільки ціни на автомобілі в гривні коригуються відповідно до зміни офіційного курсу валюти, для покупців це стає більш вигідним, "а виходить, сприяє пожвавленню продажів".

В Україні сьогодні працюють дочірні компанії "Nissan Україна", "Toyota Україна", "Honda Україна", "Renault Україна", "Peugeot Citroen Україна".

За підсумками 2009 року продажі легкових автомобілів в Україні скоротилися на 74% у порівнянні з 2008 роком.

У січні-березні в Україні продано 28 тисяч автомобілів, що на 38% менше цього ж періоду 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: