Профспілки: погодинна зарплата збільшить безробіття

П'ятниця, 7 травня 2010, 15:17

Встановлення й застосування погодинної мінімальної заробітної плати вимагає істотного доопрацювання й узгодження із профспілками, щоб сприяти реальному підвищенню соціального рівня людей праці.

Про це йдеться в заяві Національного форуму профспілок, повідомляє агентство "Українські новини".

НПФ мотивує необхідність доопрацювання урядового документа тим, що, на їх думку, введення погодинної оплати праці знизить рівень захищеності працівників і звузить їх законні права в сфері трудових відносин.

Профспілки вважають, що ця постанова дає змогу роботодавцям ухилятися від підвищення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму, що передбачає держбюджетом-2010, чим нівелюються власні рішення Кабміну щодо підвищення соцстандартів.

Реклама:

На думку НФП, введення погодинної плати праці дасть роботодавцям змогу довільно скорочувати кількість робочих годин, залишаючи робітникові обсяг робіт, розрахований на восьмигодинний або триваліший робочий день.

"Таким чином, фактична зарплата зменшиться, а норма експлуатації працівників буде збільшуватися", - стверджують у профспілках.

Крім цього, профспілки вважають, що ця постанова може призвести до значного збільшення прихованого безробіття, оскільки у разі введення погодинної оплати досить буде найняти працівника на одну годину, і він буде вважатися зайнятим, при цьому безробіття збільшиться, однак офіційно не буде визнаватися.

Вони також підкреслили, що ця постанова була прийнята без урахування прав профспілок і працівників, оскільки не була попередньо погоджена із профспілками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!