Харківські угоди дивують американських експертів

Четвер, 6 травня 2010, 18:56

Харківська угода про постачання російського газу не вигідна Україні ані економічно, ані політично.

Про це заявив старший науковий співробітник американського Інституту стратегічних та міжнародних досліджень Едвард Чау, повідомляє служба новин "Голос Америки".

Науковець каже, що для нього як іноземного спостерігача не зрозуміло, чому уряд Януковича не зробив спроби шляхом переговорів та консультацій укласти новий договір щодо постачання російського газу в Україну, а вніс поправки до старого.

"Ніякої знижки насправді нема. Ціна 2009 року була занадто високою, а цьогорічна ціна, з врахуванням тієї знижки, цілком перебуває у цінових рамках, в яких знаходяться країни Західної Європи", - запевнив він.

До того ж, як зазначив Едвард Чау, прецедент перегляду ціни на газ, який постачає "Газпром", у цьому році вже є.

Реклама:

"Україна могла домовитися про ціну, базуючись на сучасних умовах ринку. "Газпром" переглянув довготермінову угоду з Німеччиною, Італією, Туреччиною та іншими споживачами газу", - вважає аналітик.

В експерта викликає питання і високий обсяг газу, який Україна зобов'язалась купувати в Росії.

"Навіщо потрібно 40 мільярдів кубометрів газу, що перевищує той обсяг, який Україна купила 2009 року і закупить 2010 року? Це б ще мало сенс, якби Україна мала право на реекспорт", - ставить питання експерт.

Високий обсяг законтрактованого газу, на думку експерта, загальмує реформу в енергетичній сфері в Україні, зокрема впровадження енергоощадних технологій.

За словами Едварда Чау, сам факт, що укладення та ратифікація цього договору відбулися з такою блискавичною швидкістю дає поганий посил світовому співтовариству.

"Це посилає сигнал, що цей уряд поспішає приймати рішення без достатнього розгляду, консультацій та переговорів", - поділився роздумами американський фахівець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!