Керівники Луганщини захотіли пожити в зоні

Четвер, 6 травня 2010, 17:41

На Луганщині підготували зміни, якими пропонується визнати всю область спеціальною економічною зоною з відповідними податковими і митними пільгами для інвесторів.

Про це повідомляє київське бюро "Радіо Свобода".

Очікується, що підприємництво в такій зоні було б значно вигіднішим, адже заощаджувались би значні суми на необхідних деінде платежах до бюджету.

Між тим директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що центральній владі потрібно вгамувати апетити регіонів і зважити на наповнення бюджету.

На його думку, відновлювати СЕЗ і ТПР можна, але це потрібно робити не масово і з окремими обмеженнями, а кількість пільг має бути не дуже широкою.

Реклама:

"Треба зробити так, щоб під той режим привілейованого оподаткування, який існує в спеціальних економічних зонах, не підводилася велика кількість різноманітних різновидів економічної діяльності", - вважає Бураковський.

За словами експерта, уряду треба починати зі створення стабільного і передбаченого інвестиційного клімату загалом у країні.

Він переконаний, що спеціальні економічні зони і території пріоритетного розвитку мають бути радше винятком, аніж інструментом, який використовується дуже широко. Тим більше, що світовий досвід у цьому плані досить суперечливий.

Радіослужба нагадує, що пільгові зони вже скасовували через "непрозорість".

Іще з 1990 років в Україні створили понад десяток "вільних економічних зон і майже десяток "територій пріоритетного розвитку зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності".

Закон про них діяв в Україні до 2005 року. На Луганщині при реалізації інвестпроектів в шести шахтарських містах і трьох районах області бізнесові надавалися суттєві пільгові преференції.

2005 року Верховна рада за пропозицією уряду Юлії Тимошенко скасувала пільги на всіх подібних територіях.

Урядовці пояснювали своє рішення масштабною затіненістю грошових потоків та неефективністю СЕЗів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: