"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Продавці ліків "наварюють" 300%

Середа, 5 травня 2010, 16:14

У Рахунковій палаті заявляють про надприбутки продавців лікарських товарів. Маючи необґрунтовані податкові пільги, вони продають ліки із націнкою 150-300%.

Про це повідомили у прес-службі Рахункової палати, передає агентство УНІАН.

Перевірка, яку провело відомство, встановила, що застосування пільгового режиму обкладання податком на додану вартість лікарських засобів та виробів медичного призначення не забезпечило стримання росту цін і не сприяло розвитку вітчизняного виробництва.

Як наслідок, за три останні роки зареєстровано ліків іноземного походження майже у 50 разів більше, ніж вітчизняних. Водночас зношеність основних фондів вітчизняних виробників перевищує 50%.

Реклама:

У Рахунковій палаті констатують, що вітчизняними пільгами фактично підтримуються іноземні виробники, а також імпортери і торговельні підприємства, які ввозять і продають зарубіжну продукцію, що призводить до втрат доходної частини державного бюджету.

"За ці три роки до України було ввезено медичної продукції на 53,6 млрд. грн., а експортовано за її межі ліків та медичних приладів на 2,5 млрд. грн., Протягом 2007-2009 років бюджет недоотримав майже 20 млрд. грн.", - навели цифри в установі

Як пояснюють фахівці, якщо торговельна націнка на ліки, ціни на які підлягають державному регулюванню, мала бути не вище 37%, то більшість аптек продавали їх з націнками 150-200%, а в деяких випадках і понад 300%.

"Протягом 10 років дії пільгового оподаткування держава щороку втрачає 2-5 млрд. грн., і при цьому загострюються проблеми, задля вирішення яких запроваджувалися пільги: вони не стали стримуючим фактором для цін і знищується  фармацевтична галузь", - заявив голова Рахункової палати Валентин Симоненко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: