"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Профспілки не сприймуть Трудовий кодекс, що суперечить конвенції МОП

Середа, 5 травня 2010, 16:25 -

Голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець заявив, що депутати від Партії регіонів підготували новий проект Трудового кодексу.

Вивчаючи його, партнер юридичної фірми ILF Сергій Сільченко відзначив принаймні дві "родзинки".

Ними він назвав збільшення тривалості робочого тижня з 40 до 48 годин, а також наділення роботодавця правом самостійно регулювати внутрішній трудовий розпорядок своїми актами.

Юрист пояснив, що норма про зменшення робочого тижня до 48 годин встановлена Конвенцією Міжнародною організацією праці 1919 року, але не ратифікованою Україною.

Реклама:

"А намагання збільшити тривалість робочого тижня суперечить Конвенції МОП № 47 про скорочення робочого часу до сорока годин на тиждень, що є чинною для України з 10 серпня 1957 року", - розповів Сільченко

Що  ж до посилення впливу роботодавця у регулюванні трудових відносин, то цей підхід, прогнозує фахівець, однозначно не буде сприйнятий профспілками.

"Чинний Кодекс законів про працю у ст.142 передбачає необхідність розроблення правил внутрішнього трудового розпорядку спільно роботодавцем і діючою на підприємстві профспілковою організацією з подальшом схваленням трудовим колективом", - сказав юрист.

Він наголосив, що депутатами у черговий раз ігнорується ч. 3 ст. 22 Конституції щодо недопущення звуження обсягу і змісту існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: