У Новинського скаржаться, що заводу заважають будувати корвети для ВМС

Понеділок, 31 травня 2010, 20:02

Рішення Господарського суду Києва про повернення у держвласність акцій державної компанії "Чорноморський суднобудівний завод" і нагнітання обстановки навколо підприємства можуть негативно відбитися на роботі заводу.

Про це заявив перший заступник генерального директора "Смарт-холдингу" Олексій Тимофєєв, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, рішення суду пов'язане з подіями, що відбувалися 2003 року, тобто до приходу "Смарт-холдингу" на ЧСЗ, і не пов'язане з діяльністю групи.

При цьому він відзначив, що під час придбання акцій ЧСЗ холдинг взяв на себе інвестиційні зобов'язання, які послідовно виконує.

Реклама:

Так, 2009 року завод вперше за багато років отримав прибуток, виплачена заборгованість по зарплаті, сформований портфель замовлень.

"Тим не менше, нагнітання ситуації навколо рішення суду може завдати величезної шкоди Україні, так як в недавньому тендері з будівництва серії корветів для ВМС України "Смарт-холдинг" виступив гарантом фінансової підтримки будівництва кораблів у разі перебоїв з фінансуванням з боку держави", - підкреслив Тимофєєв.

Як повідомлялося, Господарський суд Києва зобов'язав повернути у держвласність 90,25% пакету акцій ЧСЗ через численні порушення законодавства при приватизації.

Спочатку Фонд держмайна (ФДМ) продав 90,25% акцій ЧСЗ на конкурсі ВАТ "Миколаївська малотоннажна верф" за 24,3 мільйона доларів при стартовій ціні 119,3 мільйона гривень ще 2003 року. Кінцевими власниками покупця на той момент були російські бізнесмени брати Ігор та Олег Чуркіни.

ФДМ потім заявив про невиконання інвестором умов договору і став домагатися в суді скасування підсумків конкурсу. Паралельно влітку 2007 року брати Чуркіни і їх представники були фактично відсторонені від управління ЧСЗ.

Наприкінці 2007 року Фонд держмайна погодив договір про купівлю ВАТ "Херсонський суднобудівний завод" (ХСЗ) у підприємства братів Чуркіних пакету акцій ЧСЗ розміром 90,95%.

Сьогодні ХСЗ і ЧСЗ входять до складу "Смарт-холдингу", підконтрольного російському бізнесменові Вадиму Новинському.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: