"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Нацбанку не бачать стійких умов для посилення гривні

Понеділок, 31 травня 2010, 17:23

Стійких фундаментальних підстав для істотного посилення гривні поки що немає, оскільки економіка країни все ще не вийшла на належний рівень конкурентоспроможності.

Таку думку висловив заступник директора департаменту монетарної політики НБУ Олександр Арсенюк, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"НБУ готовий реагувати такими інструментами як валютний курс у тих випадках, коли будуть в наявності фундаментальні причини ... Говорити про підвищення конкурентоспроможності української економіки настільки, що необхідно коригувати обмінний курс у бік ревальвації - це питання ще дуже відкрите", - зазначив він.

За даними заступника директора департаменту, перевищення пропозиції валюти над попитом на валютному ринку багато в чому формується за рахунок нових запозичень на зовнішньому ринку і зменшення попиту на валюту з боку населення, тоді як приплив прямих іноземних інвестицій залишається невеликим, а надходження від експорту нестійкі.

Реклама:

У зв'язку з цим банкір відзначив, що в нинішніх умовах дії Нацбанку щодо забезпечення стабільності курсу шляхом згладжування коливань за допомогою інтервенції з купівлі валюти цілком виправдані.

Як повідомлялося, за підсумками січня-квітня 2010 року профіцит поточного рахунку платіжного балансу склав 109 млн. доларів, а позитивне сальдо фінансового рахунку - 505 млн. доларів.

При цьому приплив прямих іноземних інвестицій за підсумками чотирьох місяців 2010 року виявився на 29% меншим, ніж за аналогічний період кризового 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!