ЄЦБ не виключає скорочення програм кредитування

Понеділок, 31 травня 2010, 10:42

Європейський центральний банк (ЄЦБ) вже у липні 2010 року може почати поступове згортання екстраординарно м'якої монетарної політики.

Про це заявив в інтерв'ю журналу Wirtschaftswoche член ради директорів банку Йорген Старк, повідомляє агентство "Интерфакс".

За його словами, у липні банк планує вилучити кредити на 442 млрд. євро, 2009 року, що "може бути можливим початком поступової exit strategy, і таким чином ми пом'якшити перехід".

Коментарі банкіра говорять про те, що ЄЦБ стурбований побічними ефектами від зроблених ним величезних вливань ліквідності і при цьому вважає, що реакція ринків на боргові проблеми країн єврозони в результаті не буде дуже сильною, пише Financial Times.

Реклама:

Обсяг кредитування банків з боку ЦБ зараз перебуває на рівні в 843 млрд. євро, що відповідає рівню вересня 2008 року, коли впав Lehman Brothers.

Високий рівень кредитної пропозиції спотворює ситуацію на ринку, вважає Старк.

"Люди стурбовані щодо масштабу цих заходів і боргів держави. Ми сприймаємо цю заклопотаність дуже серйозно", - сказав він.

Як повідомлялося, ЄЦБ ще в грудні 2009 року оголосив про плани щодо згортання низки програм кредитування, однак у квітні він був змушений знову розширити кредитування через негативний розвиток ситуації на фінансових ринках.

Коментарі Старка говорять про те, що ЦБ хотів би повернутися до своїх початкових планів.

При цьому ринки не очікують підвищення базової процентної ставки ЄЦБ, яка перебуває на рівні в 1%, раніше 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!