Мінагрополітики хоче, щоб Німеччина вибачилася за "діоксин"

Понеділок, 31 травня 2010, 08:57

Україна вимагатиме від Німеччини вибачень за діоксиновий скандал.

Поки йдеться про спростування інформації про діоксин в українській кукурудзі, але компанія-експортер не виключає і позову щодо грошової компенсації за наклеп, передає Deutsche Welle.

Міністерство агрополітики повідомило, що звернеться до німецького посольства в Києві з офіційним листом.

У ньому дипломатів попросять публічно спростувати інформацію про наявність слідів діоксину в українській кукурудзі, якою годували курей у Німеччині. 

Реклама:

"Нам вже офіційно інститут ім. Медведя (Київський інститут екогігієни і токсикології), який має міжнародну акредитацію, дав заключення, що у кукурудзі, яка відвантажувалася, - а зразки, до речі, зберігаються 6 місяців, - немає ні діоксину, ні фуранів", - сказав заступник міністра агропромислової політики Іван Демчак.

На основі цього буде підготовлено листа до німецького посольства, "щоб вони все спростували", розповів він.

Демчак зауважив, що аби відновити імідж країни як чесного експортера агропродукції, Україна не мовчатиме.

Українська сторона вже повідомила результати експертизи кукурудзи до Брюсселя за європейською системою швидкого оповіщення про харчову безпеку - RASFF.

За словами заступника міністра, українська компанія, яка експортувала кукурудзу, може вимагати грошову компенсацію за дезінформацію.

Втім, він не упевнений, що компанія наполягатиме на цьому, адже кукурудзяного зерна з тієї партії залишилося мало.

Демчак вважає, що після цього скандалу торгівельним партнерам треба буде ретельніше перевіряти зразки експортованої продукції, однак за це має додатково платити замовник.

Як повідомлялося, на початку травня Україну звинуватили в постачаннях до ЄС кукурудзи із вмістом діоксину.

За повідомленнями німецької преси, отрута була виявлена в курячих яйцях на німецьких фермах, які годували птицю комбікормом, виготовленим з українських зернових.

Згодом професор українського Інституту екогігієни і токсикології ім. Медведя Микола Проданчук заявив, що їхня перевірка не виявила діоксину в українській фуражній кукурудзі і "такі ж результати показала і повторна експертиза, проведена нідерландської стороною".

Відсутність діоксину в українській кукурудзі визнали й нідерландські імпортери.

"Жоден тест не підтвердив наявність діоксину в українській кукурудзі", - заявив власник компанії Meunerie Liegeois Ламбер Льежуа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!