Експерти прогнозують зниження цін на бензин

Субота, 29 травня 2010, 13:43

Середня роздрібна ціна бензину марки А-95 в період з 31 травня по 6 червня знизиться в середньому 0,4% (на 3 коп. за літр) і встановиться на рівні 8,01 гривні за літр.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прогноз НТЦ "Психея".

Згідно з аналізом "Психеї", роздрібна середня ціна на дизельне паливо знизиться на 0,3% (на 2 коп. за літр) і становитиме близько 7,03 гривні за літр.

"Проте, якщо тенденції зростання світових цін на нафту, зазначені в кінці минулого тижня, знаменують завершення корекції, то під кінець наступного тижня ціни на основні марки нафтопродуктів можуть змінити тренд від слабкого зниження до зростання", - підкреслюють експерти.

Реклама:

Серед чинників для зміни роздрібних цін в Україні "Психея" виділяє зниження світових цін, яке спостерігалося протягом трьох останніх тижнів.

На цінову ситуацію може вплинути збільшення експортних мит на нафту і нафтопродукти, які постачаються з Росії, вважають експерти.

Зокрема, ставка мита на нафту збільшена на 2,8% - до 292,1 долара за тонну.

"Не слід також скидати з рахунків заборону з 1 червня по 1 липня експорту дизпалива і бензину з Казахстану", - зазначено в повідомленні.

Але в той же час аналітики сумніваються, що в найближчий тиждень цей факто вплине на роздріб, оскільки ринок збалансований і насичений пропозиціями палива.

На думку "Психеї", вплинути на цінову ситуацію на ринку нафтопродуктів може запланований на 1 червня повторний розгляд Верховною радою законопроекту №6337, який містить норму про підвищення акцизного збору на 20% бензини моторні зі 110 євро за тонну до 132 євро за тонну.

Як повідомлялося, 20 травня Верховна рада прийняла урядовий законопроект №6337 про внесення поправок до низки законів про оподаткування, а також підвищення акцизів на алкогольні напої, пиво, сигарети і нафтопродукти.

Проте пізніше була озвучена інформація, що документ містить низку суперечностей і тому його необхідно повторно розглянути і переголосувати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!