"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ планує зайти до Надра Банку через CentraGaz?

Субота, 29 травня 2010, 11:02

Потенційним інвестором банку "Надра" є австрійська компанія CentraGaz Holding AG, яка належить до Group DF Дмитра Фірташа і володіє, згідно з інформацією, розміщеною на її сайті, 50-відстоковим пакетом в "Росукренерго".

Про це йдеться в копії листа Міністерства фінансів з посиланням на лист НБУ від 9 квітня 2010 року, пише тижневик "Дзеркало тижня".

За даними НБУ, регулятивний капітал банку "Надра" на сьогодні складає "мінус" 1,7 млрд. гривень, а його адекватність дорівнює 0%.

Для повернення адекватності капіталу банку "Надра" до нормативного рівня в 10%, в банк необхідно влити майже 10 млрд. гривень. 

Реклама:

Половину з цих коштів НБУ пропонує внести державі, ще половину - приватному інвестору, яким виступає афілійована з Group DF компанія CentraGas Holding AG

При цьому сума необхідної докапіталізації банку "Надра" може бути серйозно занижена.

Відповідно до звіту адміністратора банку, частка проблемних кредитів (субстандартних, сумнівних і безнадійних) в портфелі Надра Банку складає 38,8%, і є співставною з аналогами повноцінно працюючих найбільших "дочок" іноземних банків.

З держустанов цей показник сьогодні кращий тільки в Укрексімбанку (27,1%). В Ощадбанка він складає 62,8%, а у банків, які пережили націоналізацію, частка "проблемки" набагато вища: у Родовід Банка 70,8%, у банка "Київ" - 74,9%, в Укргазбанка - 76,2%.

Водночас, згідно зі звітністю CentraGas Holding AG, автрійська компанія не володіє достатніми коштами для сплати необхідних 5 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!