"Укрнафта" знову завищує ціни на нафту

П'ятниця, 28 травня 2010, 20:24

Стартова ціна на нафту, яку виставляє "Укрнафта" на додатковому аукціоні 31 травня, завищена.

Таку думку висловив прес-секретар ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" Дмитро Звєрєв, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Поточні ринкові індикатори показують, що ціна в 4690 грн./тонна (з ПДВ) завищена, як мінімум, на 200 гривень, зазначив він.

Звєрєв висловив думку компанії, що рівень стартових цін на українську нафту було б логічно визначати на підставі прозорих котирувань міжнародного агентства Platts для нафти сорту Urals за 10 днів напередодні аукціону. При цьому варто враховувати витрати на доставку ресурсу до України і премію за якість нафти.

Реклама:

"Ми, як експерти ринку, подавали свої пропозиції, коли формувався сьогоднішній порядок проведення торгів", - сказав він.

Крім цього, він підкреслив, що якщо б ця методика застосовувалася аукціонним комітетом, то сьогодні "ми спостерігали б битву трейдерів за ті обсяги, що виставляються".

"Прив'язка ціни ресурсів до митних цін за останні 15 днів на "падаючому" ринку призводить до формування непривабливих для операторів цін на ресурс", - підкреслив Звєрєв.

Як повідомлялося, згідно із законом "Про Державний бюджет Україні на 2010 рік", стартова ціна реалізованої на аукціонах української нафти і газового конденсату буде визначатися на підставі митної вартості нафти згідно з даними Держмитслужби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення біржових торгів.

26 травня в Україні пройшов перший аукціон, який враховував дані вимоги, однак торги з продажу 187,31 тис. тонн нафти, запропонованої переважно "Укрнафтою", не відбулися через відсутність попиту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: